Mă feresc să-mi dau cu părerea despre pandemia prin care trecem, pentru simplul motiv că nu eu trebuie să fac așa ceva, ci specialiștii. Nici nu prea mai vreau să aud de mersul pandemiei, după aproape doi ani de când ne-a copleșit, dar nu pot ignora că Europa se confruntă deja cu cel mai exploziv val de până acum.

Se vorbește de al cincilea val, însă unii se gândesc și la al șaselea. Cert este că varianta omicron, care predomină pe tot continentul, a declanșat numărul de infecții la un nivel fără precedent. Însă, prin Occident se aude că am putea da pandemia pe simpla gripă, cu precauții ceva mai speciale. Între primii care se pronunță astfel ar fi spaniolii.

„Este timpul să începem să ne gândim la noua normalitate?” – se întreabă cotidianul El Pais, care arată că dezbaterea pe acest subiect a apărut deja în Europa, unde țări precum Spania propun o schimbare de strategie și monitorizează covid-ul ca și cum ar fi o gripă comună. Membrii guvernului Boris Johnson s-au angajat în mod clar să înceapă să trateze covid-ul în Regatul Unit ca pe o boală endemică. Iar Spania își propune să treacă la o supraveghere similară cu cea a gripei, în care o rețea de medici santinelă servesc drept martori pentru a ști cum evoluează virusul.

Dar majoritatea experților și țări precum Franța și Germania consideră că este încă devreme să se vorbească despre o boală endemică. Sunt însă și din ce în ce mai multe voci care cer să se pregătească pentru când apare.

Aflăm, totuși, că Agenția Europeană de Sănătate Publică susține strategia spaniolă de a începe monitorizarea covid-ului așa cum se face cu alte boli. Dar Comisia Europeană este încă sceptică și nici OMS nu se gândește să schimbe sistemul.

Atunci ce să mai spunem noi? Doar „dă-le, Doamne, gândul cel bun!”

Să dăm pandemia pe gripă? Dar unde o fi fugit pârdalnica de gripă, care parcă era mai „simpatică”?

 Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE