Rau cu rau, dar mai rau fara rau! – spun taranii hâtri. Fermierii – un fel de tarani mai noi, de alta factura – sunt si ei hâtri si au ajuns acum sa spuna „Da, Doamne, grindina, ca de seceta ne-am saturat!”.

Va vine sa credeti? Chiar asa se spune. Pentru ca de grindina mai scapa omul, dar de seceta nu. Disecam problema din punctul de vedere al fermierului care a orbit uitându-se in zare dupa nori de ploaie. Nu ploua si pace! E seceta mare, iar culturile oamenilor, pârjolite, risca sa nu fie despagubite de nimeni. Pur si simplu pentru ca nicio cultura agricola nu poate fi asigurata impotriva secetei. Cel mult, statul ar putea veni cu ceva despagubiri, dar, când ajungi la mila statului, vai si amar. Astfel incât bietii fermieri se roaga mai degraba de grindina, pentru ca de grindina se fac asigurari. Mai mult, in judetul Bacau se aude chiar ca unele culturi, din unele zone, nici nu ar indeplini criteriile pentru a fi declarate calamitate de seceta si, astfel, despagubite prin bunavointa statului.

Relatia cu statul e una ceva mai deosebita, iar fermierii stiu bine asta. Dar, nu se lasa. Chiar din Bacau, Laurentiu Baciu, presedintele celei mai puternice organizatii profesionale din agricultura, LAPAR – Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din România, a depus, ieri, pe masa premierului Victor Ponta o solicitare ferma in care se cere sa se dea asigurari ca evaluarea pagubelor cauzate de seceta va fi corecta, iar agricultorii vor primi ce li se cuvine. Pentru ca – scria Laurentiu Baciu in solicitarea sa – „fara un sprijin din partea Guvernului, a statului, fermierii afectati de seceta din acest an nu vor putea sa-si continue activitatea agricola, nu vor avea banii necesari pentru a demara lucrarile pentru un nou an agricol.”

PUBLICITATE

Asta deoarece, in medie nationala, productiile la paioase au fost compromise în proportie de 30 – 40% în unele judete, iar culturile de primavara sunt compromise în proportie de 50% la floarea – soarelui, de 60 – 100% la porumb si de 60-65% la cultura de soia.
Cât despre alte solutii clare si grabnice de combatere a unor astfel de calamitati, cum ar fi construirea unui sistem nou de irigatii, ce sa mai vorbim? De vreo 20 de ani se tot bate moneda in acest sens si degeaba. Asa ca, da, Doamne, grindina!


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ