28 aprilie 2024
Cultură„Cuvântul şi carele de foc'', o Carte a cărţilor, lansată concomitent la...

 O carte cât 100 de doctorate în filozofie şi literatură

„Cuvântul şi carele de foc”, o Carte a cărţilor, lansată concomitent la Buhuşi şi GAUDEAMUS

Cititorii noştri ştiu deja, din articolele apărute în ediţiile print (Carmen Mihalache) şi online (Gheorghe Bălţătescu) ale ziarului DEŞTEPTAREA de săptămâna trecută că profesorul, scriitorul, gazetarul şi eseistul Ion Fercu şi profesorul, scriitorul şi criticul literar Marius Manta au semnat un volum care a stârnit şi suscitat interes, curiozitate şi apreciere înainte de lansarea lui oficială.

Chiar dacă se situează pe paliere diferite ale vieţii, autorii volumului „Cuvântul şi carele de foc. O aventură subiectivă în poetica fiinţării (Editura EIKON, Bucureşti) se întâlnesc în sferele înalte ale cunoaşterii şi spiritelor elevate, plecând în această „aventură pe pământurile virgine, dar şi puţin desţelenite ale cunoşterii umane, ale neliniştilor interioare şi trecătoarelor certitudini, cu armele specifice: întrebări şi răspunsuri.

Volumul nu este unul de înterviuri, cum se obişnueşte, este un singur interviu, în care, de o parte a lumii stă Marius Manta, iar de cealaltă este aşezat Ion Fercu, care, împreună, încearcă – şi astăzi reuşesc -, să deschidă, erudit şi convingător, porţi largi spre cunoaştere, dar şi să lase loc pentru noi întrebări, la fel de tulburătoare ca acele care tocmai au fost puse.



Cartea, care numără peste 400 de pagini, nu este un roman, nu este o dramă sentimentală, pe care să le citeşti la repezeală, cum tot spun criticii că o cere noua tendinţă, facil şi cu happy end. Diversitatea temelor, conceptelor, ideilor, aria geografică a locuirii lor, numele gânditorilor la care se face apel, frumuseţea şi ineditul răspunsurilor, fac din cartea oferită publicului cititor, amator şi îndrăgostit de lectură, o erudită trecere prin filosofia, etica, literatura, morala, cultura şi religia lumilor, lumii şi societăţilor de peste 2000 de ani încoace. O carte care nu se lasă din mână până nu ajungi la ultima filă.

Oraşul care trăieşte cu ochii deschişi! 

„Cuvântul şi carele de foc. O aventură în poetica fiinţăriis-a întâlnit cu cititorul la Biblioteca orăşenească „George Bacovia din Buhuşi, instituţie care a devenit reper şi model cultural al micului şi cochetului orăşel, patria unde au văzut lumina zilei şi pe cea a culturii nume care răzbat sau vor răzbate peste timp în conştiinţa locuitorilor.

Evenimentul se înscrie în seria de manifestări dedicate unui mare dascăl, profesor şi îndrumător, Mihail Andrei, de la a cărui naştere se împlinesc, pe 1 decembrie, 100 de ani, în cinstea căruia i s-a ridicat, zilele acestea, un bust, a fost declarat Cetăţean de onoare postmortem al oraşului, o şcoală îi poartă numele, semn că buhuşenii ştiu să-şi respecte valorile.

De altfel, am remarcat, că la fiecare eveniment cultural, literar sau de altă natură, biblioteca este plină, îşi fac timp să participe, să fie acolo, împreună cu publicul amator de literatură, de cultură, primarul oraşului, viceprimarul, directori ai unor instituţii, oameni de afaceri, ca într-o mare familie.

Evenimentul editorial al anului 

La sfârşitul săptămânii trecute, lansarea volumului semnat de Marius Manta şi Ion Fercu a beneficiat de prezenţa şi intervenţiile critice ale unor personalităţi cunoscute ale culturii şi literaturii băcăuane, profesorul, criticul literar şi directorul revistei 13 PLUS – Petre Isachi, care şi-a asumat – şi a făcut-o foarte bine – şi rolul de moderator, Carmen Mihalache – scriitor, director al Revistei ATENEU, Gheorghe Geo Popa – actor, director al Centrului de Cultură „George Apostu Bacău, Dumitru Brăneanu – poet, preşedinte al USR, filiala Bacău, Ştefan Radu, secretar general al Revistei ATENEU, Ştefan Munteanu – prof.univ.dr., critic şi istoric literar, Ion Dinvale – poet, Mihai Botez – critic literar, Adrian Lungu scriitor, Petru Nica – scriitor, Petru Botezatu – scriitor, preşedinte al Asociaţiei „Renaşterea Buhuşi.

A fost, timp de două ore, o solicitantă şi plăcută călătorie prin şi peste poetica fiinţării, cele 30 de întrebări ale lui Marius Manta fiind încadrate şi apreciate în aceeaşi măsură ca răspunsurile lui Ion Fercu, întregul curpinzând nu numai răspunsuri la problemele omului contemporan: iubirea, fericirea, credinţa, singurătatea, eşecul, liberatea, lenea, copilăria, dar şi cele care vin din sfera literaturii, filosofiei, mitologiei, antropologiei, psihologiei, estetica, ştiinţelor exacte, muzicii, ci şi, o dată cu ele, s-au născut, în faţa cititorului, alte şi alte necunoscute, viaţa nefiind doar fiinţare ci şi moarte, după moarte, eternitate, infinit…La început, participanţii au avut ocazia să asculte câteva piese din repertoriul formaţiei „Mindspace”, de la Colegiul Naţional de Arte „George Apostu, evoluţia tinerilor din formaţie fiind apreciată nu numai pentru că au ales piese în limba română, cât şi pentru linia melodică, care s-a integrat atmosferei şi temei întâlnirii de la biblioteca orăşenească.

Cartea cărţilor, la Târgul târgurilor 

Volumul recent apărut, „Cuvântul şi carele de foc. O aventură subiectivă prin poetica fiinţării, a fost prezent şi lansat şi la Târgul de Carte GAUDEAMUS, Bucureşti, 22-26 noiembrie, prin grija Editurii EIKON. Din cauza vremii, imprevizibilă şi periculoasă pentru circulaţia pe drumurile din Estul ţării, autorii nu au riscat o deplasare la Bucureşti. La întâlnirea cu publicul, directorul editurii, Valentin Ajder, a spus:

„Dintre multele titluri aduse de editura noastră, vă semnalez acest volum, semnat de Ion Fercu şi Marius Manta. Este o carte cu întreg bagajul de cunoştinţe literare şi filosofice. Cartea este un spectacol de idei, care vă face economie de viaţă, că nu aveţi timp să citiţi toate cărţile pe care le-a citit Ion Fercu de-a lungul vieţii. Cartea este, în acelaşi timp, un laborator de idei. Din cartea asta se pot face 100 de doctorate în filosofie şi literatură. Nu sunt multe cărţi ca aceasta în tot târgul. Vă spun că nu sunt şi nici nu se caută, nici nu se cumpără. Dacă mă întrebaţi de ce le tipărim, o să vă răspund peste 100 de ani.

Gaudeamus este o democraţie editorială 

Ion Fercu, care a mai fost şi în anii trecuţi la Târgul de Carte GAUDEAMUS, ne-a declarat după închiderea târgului de carte: GAUDEAMUS e un fel de buric al târgului naţional al cărţilor. Când am fost acolo cu «Prin subteranele dostoievskiene» (2018 – n.a.), am dat autografe la trei academicieni. Pe doi i-am întrebat cum îi cheamă. Am tresărit, nu m-am simţit comod atunci când am aflat cine sunt. E o democraţie editorială acolo. Directorul Editurii EIKON, Valentin Ajder, ne-a trimis fotografii şi ne-a spus: «Cuvântul şi carele de foc se simte grozav aici! Vă îmbrăţişez!» Ne-am bucurat. Acum, „Cuvântul şi carele de foc, duo Manta-Fercu, a primit de aici încă un start. Către ce, numai Măria Sa Cititorul ştie

Băcăuanii vor avea ocazia să se întâlnească cu cei doi autori, Ion Fercu şi Marius Manta, pe 12 decembrie 2023, la TVR Iaşi, şi pe 22 decembrie, la Centrul de Cultură „George Apostu”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri