In premiera absoluta, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau va demara in lunile urmatoare activitati de formare profesionala si in alte meserii decât cele cu care ne-a obisnuit pâna acum. In cadrul unuia din proiectele cu finantare europeana, AJOFM Bacau va deschide cursuri si pentru ocupatii precum cele de lacatus constructii structuri aeronave, mecanic aeronave, vopsitor industrial, operator la masini unelte cu comanda numerica, inspector de calitate, telefonist, administrator de retea, designer pagini web, competente antreprenoriale manager de proiect, manager imbunatatire proces, limba italiana si limba engleza.

Referindu-se la aceste posibilitati puse, gratuit, la dispozitia somerilor, Andreea Avram, directorul executiv al AJOFM Bacau, ne-a declarat: “Persoanele aflate in cautarea unui loc de munca din judet beneficiaza in acest an de o sansa in plus in ceea ce priveste dobândirea unei calificari. Aceasta le ofera oportunitati sporite in procesul de ocupare activa pe piata muncii, atât din judet cât si din tara si chiar din Uniunea Europeana, certificatele obtinute fiind recunoscute si de catre angajatorii europeni”. Daca vorbim, insa, despre cursurile ce vor fi demarate in iulie de catre AJOFM, trebuie sa spunem ca vor fi si mai putine fata de lunile anterioare.

Daca pâna acum, in acest an a deschis lunar, in medie, câte cinci asemenea activitati de formare profesionala a somerilor, in iulie va incepe numai trei. Trebuie sa remarcam, totusi, ca doua din acestea se vor desfasura la Centrul local de formare profesionala Onesti, unde de aproape doi ani nu s-a mai organizat niciun curs de calificare pentru somerii din zona.

Cei de aici care au dorit sa se califice ori recalifice, gratuit, au fost nevoiti sa faca naveta la Bacau pe toata perioada derularii cursului la care s-au inscris. Luna viitoare, insa, 40 dintre somerii de pe Valea Trotusului vor incepe in Onesti sa invete tainele meseriei de instalator instalatii tehnico-sanitare si de gaze (20 cursanti) ori de lucrator finisor pentru constructii (20). Alti 20 de someri vor urma cursul de inspector resurse umane la Centrul de formare profesionala Bacau. Situatia afisata pe site-ul Agentiei Nationale de Forta de Munca (ANOFM) arata ca in luna iulie mai mult de jumatate din institutiile judetene de somaj vor deschide cel putin 4 cursuri de formare profesionala. Pe primul loc este Dimbovita, cu 11 cursuri, la care vor participa 154 someri.

Urmeaza judetele Mures-10 (168), Calarasi-10 (140), Brasov-9 (224), Dolj-8 (168), Hunedoara-8 (112), Iasi-7 (175), Vaslui-6 (138) etc. In aceste judete, dar si in altele, si in lunile anterioare au fost incepute cele mai multe cursuri. Sa mai notam ca in primele sase luni ale acestui an, din judetul Bacau, au fost cuprinsi la cursuri de formare profesionala 480 someri.