18 aprilie 2024
InterviuCumparaturi online - Cum ne îmbracam de Revelion?

Cumparaturi online – Cum ne îmbracam de Revelion?

Sa faci shopping pe Internet a devenit o normalitate în România în ultimii ani deşi suntem în continuare pe ultimul loc din UE la cumparaturi online. Ne-am întâlnit cu Elena Chira, proprietara site-ului mujo.ro, o revista online de fashion, unde poti gasi idei si recomandari de shopping de la cele mai serioase magazine online românesti precum si cele mai recente promotii si reduceri.

În primul rând, de ce Mujo?

Mujo e un cuvânt japonez, unul dintre principiile Zen care exprima faptul ca lucrurile sunt mereu în schimbare, nimic nu ramâne la fel. Acest concept se potriveste foarte bine zonei de fashion unde lucrurile cool, în tendinte, se schimba mereu, se transforma, apar mereu designeri noi, colectii fresh, lucrurile sunt într-o permanenta miscare.

Cumpara bacauanii online?

Desi nu suntem în top, bacauanii încep sa cumpere din ce în ce mai mult online. Majoritatea cumparaturilor online se fac însa din Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi, în general din orasele mai mari.



De ce face lumea cumparaturi online?

Motivele principale sunt confortul si varietatea. De exemplu, cred ca toata lumea stie cât de putine ore are ziua unei mamici care lucreaza, mereu împartita între birou, cresterea copiilor si diversele treburi casnice, iar cumparaturile online reprezinta o economie extraordinara de timp. Din câteva clickuri poti gasi cele mai bune oferte, cele mai serioase magazine, dar si recomandari si pareri ale altor cumparatori. Al doilea aspect este dat de varietatea articolelor. Bacaul, ca multe alte orase de provincie de altfel, nu ofera o varietate prea mare la capitolul moda, de exemplu, facând astfel ca miile de produse disponibile online sa fie foarte atractive.

Ce se cumpara online?

În topul cumparaturilor online se afla produsele IT si electronicele, urmate de articolele vestimentare si cartile, CD-urile si DVD-urile, biletele la concerte si articolele si decoratiunile pentru casa. Tabletele au fost vedetele acestui an, dar si smartphone-urile la reducere au fost vânate frecvent de cumparatori, însa cea mai interesanta crestere a avut-o segmentul cartilor, care s-au vândut foarte bine de Black Friday, de exemplu.

Prinde fenomenul Black Friday in Romania?

Este al treilea an de Black Friday în România si în fiecare an atât numarul de magazine participante, cât si numarul de cumparatori a crescut fata de precedentul. Dupa cum spuneam, segmentul cartilor a oferit o surpriza placuta în acest an de Black Friday, se pare ca romanii înca mai citesc carti în ciuda inculturii promovate peste tot. E adevarat ca si reducerile la carti chiar au fost foarte mari; de exemplu, carti care costau în mod normal în jur de 40 lei au putut fi cumparate cu doar 5-6 lei.

Este sigur sa cumperi online?

Daca faci cumparaturi de la magazine online serioase, da, este foarte sigur sa cumperi online. Multe magazine online ofera livrare gratuita, unele chiar si returnare gratuita, deci riscul este minim. Însa daca esti în cautare de iPhone-uri la un sfert de pret, atunci nu, nu este deloc sigur sa cumperi online.

Cum putem face ca România sa nu mai fie pe ultimul loc din UE la cumparaturi online?

E nevoie de timp, deschiderea catre lucrurile noi se face în ritmul fiecaruia, nu poti forta oamenii sa cumpere online. Un lucru care ar putea accelera cresterea comertului online este dezvoltarea infrastructurii. O retea de autostrazi care sa lege toate colturile tarii ar duce la timpi mai mici de livrare si la costuri mai scazute cu transportul. iar aceste lucruri ar putea da un impuls comertului online.

Ce recomandari aveti pentru cumparatorii online?

Cea mai importanta recomandare este sa nu alergati dupa preturi exagerat de mici. Teparii (si cei offline si cei online) exact asta cauta, oameni care, orbiti de dorinta de a avea cel mai nou gadget, nu-si dau seama când un pret este prea mic ca sa fie adevarat. Nu cumparati de pe site-urile de anunturi gratuite, nu cumparati de pe Facebook, e plin de chinezarii ieftine si de proasta calitate, produse furate sau falsuri. Cumparati de la magazine online care au afisate datele firmei si numarul de telefon, cautati pareri ale altor cumparatori despre magazinul respectiv si produsele comercializate. Pe mujo.ro avem o sectiune în care sunt listate cele mai mari si mai serioase magazine online din România, deci e un loc bun de plecare pentru cine doreste sa faca shopping online în siguranta.

Cu ce ne îmbracam de Revelion?
Anul acesta se poarta foarte mult paietele sau aplicatiile cu paiete si pietricele. Deci trebuie sa straluciti. Daca ai rochia stralucitoare, indiferent de culoare (rosie, argintie, aurie, neagra), trebuie sa porti pantofi care sa nu iasa foarte mult în evidenta. Trebuie sa fie simpli, dar potriviti pentru ocazii speciale. Accesoriile trebuie sa fie si ele simple, eventual o pereche de cercei lungi, un inel mare si un plic dragut de seara. Barbatii pot purta un sacou foarte scurt, închis cu un singur nasture si pantaloni cât mai strâmti, cu o camasa simpla, de culoare îchisa. Asta daca merg la o petrecere fastuoasa. În cazul unei petreceri de Anul Nou între prieteni, poti înlocui pantalonii cu o pereche de blugi de culoare închisa.

Interviu realizat de Diana-Elena Melinte, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri