2 decembrie 2023
HomeEconomieCum vede un maistru chimist bătălia pentru performanță

Cum vede un maistru chimist bătălia pentru performanță

Periodic, stăm de vorbă cu o parte dintre salariații Chimcomplex Borzești despre apartenența la această mare familie care a lansat revigorarea industriei chimice în România. Astăzi, cu maistrul chimist Ovidiu Bătrânu. Grupul industrial Chimcomplex, cu două mari combinate chimice, la Borzești (Onești) și la Râmnicu Vâlcea, s-a remarcat în ultimii ani și prin remarcabila implicare în rezolvarea problemelor salariaților săi. 

La vârsta de 53 de ani, Ovidiu Bătrânu este un om care și-a dedicat o mare parte din viață muncii și dezvoltării personale. A devenit parte a companiei Chimcomplex acum șase ani, iar de atunci demonstrează zi de zi că este un lider, că ghidează și inspiră echipa să atingă performanța. Colectivul pe care îl coordonează la instalația de clorură ferică este format din 15 colegi, iar împreună se asigură că funcționează la parametri optimi. Cum ați ajuns să lucrați la Chimcomplex și cum v-ați dezvoltat în companie până la poziția actuală? 

Profesia mea este de maistru chimist în prelucrarea produselor chimice și al petrochimiei, iar Chimcomplex mi-a oferit oportunitatea să-mi pun în valoare abilitățile și experiența dobândită. Platforma Borzești are o istorie bogată în industria chimică, iar eu, ca mulți oneșteni, am urmat cursurile Liceului Industrial de Chimie. După care, fiind exigent cu mine, mi-am dorit mai mult și m-am dedicat domeniului chimiei. 

Clorura ferică este un produs chimic cu o gamă largă de aplicații. Cum ați descrie importanța acesteia în diferite domenii și cum vă asigurați că produsul îndeplinește standardele ridicate? 

Clorura ferică pe care o fabricăm are o importanță foarte mare în tratarea apelor potabile și a celor reziduale. De aceea, respectăm cu strictețe procesul tehnologic, pentru a obține calitatea produsului la standardele cerute. 

Lucrul într-o instalație chimică necesită efortul unei echipe bine coordonate. Cum promovați colaborarea și dezvoltarea personalului în echipa dumneavoastră? 

Într-o instalație chimică, o echipă bine coordonată are un randament ridicat în muncă și nu numai. Tot personalul merge în aceeași direcție, deci o comunicare eficientă conduce la o atmosferă de lucru pozitivă. În calitate de coordonator, sunt direct interesat de creșterea cantității și calității producției, motiv pentru care sunt implicat în dezvoltarea personalului. Toți facem parte din aceeași echipă! 

Cum arată o zi tipică din viața dumneavoastră în calitate de șef al instalație Clorură ferică? Și cum vă mențineți concentrat pe parcursul unei zile aglomerate? 

Încă de la începutul zilei totul este atent monitorizat, iar fiecare angajat își cunoaște atribuțiunile de serviciu. Cu rigoare și disciplină, reușesc să gestionez și situațiile mai solicitante din cursul zilei. O bună organizare a activității încă de la prima oră are ca rezultat un bun randament în utilizarea timpului de lucru. 

Fiecare industrie vine cu propriile provocări și recompense. Care considerați că sunt cele mai mari provocări cu care vă confruntați și care sunt cele mai mari satisfacții personale din rolul de șef al instalației Clorură ferică? 

În calitate de șef de instalație, consider că provocările înseamnă rezultate pozitive, funcționarea la parametri optimi a procesului tehnologic și gestionarea eficientă a resursei umane. Trăiesc cele mai mari satisfacții personale atunci când produsul finit pe care îl fabricăm este bun calitativ, iar personalul din subordine funcționează ca un întreg. 

Ați avut mentori sau persoane care v-au influențat parcursul profesional? Ce învățăminte valoroase ați obținut de-a lungul carierei? 

Startul de formare profesională îl am de la școala tehnică, de la domnii profesori, prin modul de exigență, corectitudine și perseverență. Apoi am întâlnit ingineri foarte bine pregătiți și muncitori experimentați, de la care am avut de învățat multe. Pe lângă cele menționate, am învățat că munca în echipă însemnă un beneficiu pentru societatea în care lucrez. 

Pentru tinerii interesați să urmeze o carieră în industria chimică, ce sfaturi le-ați oferi, pornind de la propria dumneavoastră experiență? 

Generația tânără trebuie să înțeleagă că pentru a profesa în industria chimică trebuie să fii pasionat de chimie, pentru că chimia este o știință frumoasă, însă impune seriozitate, studiu, preocupare pentru o formare profesională superioară și multă dedicare.

Alte titluri
Alte titluri

Transformarea uimitoare a Pieței Catedralei din Onești

Lucrările de modernizare ale Pieței Catedralei din Onești sunt...

Bacăul de altădată: Strada Mioriței.

Este una din străzile noi ale Bacăului, construită -...

Uniunea Națională a Barourilor din România onorează eroii avocați în Ziua Națională

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Uniunea Națională a...

Alertă meteorologică: Cod galben de intensificări ale vântului în 26 de județe

Meteorologii au emis, sâmbătă, două avertizări Cod galben pentru...

Ultimele știri