La o zi, doar, dupa ce au fost distruse circa 500 de cisterne care transportau petrolul furat de ISIS catre Turcia, Ankara a doborât un avion militar rusesc.

Ca a trecut cateva secunde prin spatiul aerian turc sau nu, asta este discutabil; sa nu uitam ca in trecut turcii au mai doborât avioane si elicoptere siriene care actionau contra rebelilor in apropierea granitei. Este cat se poate de clar ca nici aviatia siriana si nici cea ruseasca nu ameninta Turcia, la fel de clar este ca Turcia si-a facut un obicei de a sustine militar sau logistic ISIS.

David L. Phillips, de la Institutul de Studii pentru Drepturile Omului de la Universitatea Columbia, a intocmit, inca de anul trecut, o lunga lista cu dovezi ale faptului ca Turcia ofera sprijin ISIS.

Astfel, Kemal Kiliçdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului a depus in octombrie, anul trecut, la oficiul procurorului din Adana dovezi cum ca Turcia furniza arme grupurilor teroriste din Siria, mascate in ajutoare umanitare pentru turkmeni.

Turkmenii sunt situati chiar in zona in care a fost doborât, ieri, avionul rusesc. Documente aparute in mass-media arata ca emirul saudit Bender Bin Sultan a finantat cel putin un transport de arme catre ISIS prin Turcia.

Presa britanica a relatat ca luptatori straini s-au alaturat ISIS trecând prin Turcia, tara care nu a facut nimic pentru a-i opri, BBC a intervievat sateni care au povestit cum autobuze cu jihadisti vin din Turcia in fiecare noapte pentru a se lupta cu fortele kurde.

Un oficial egiptean a indicat faptul ca serviciile secrete turcesti au transmis ISIS imagini din satelit, CNN Turk relata despre tabere de antrebament ale ISIS in Istanbul. Serviciile secrete iordaniene au confirmat ca Turcia pregateste luptatori ISIS pentru operatiuni speciale; un comandant ISIS a declarat pentru Washington Post ca obisnuiesc sa-si trimita ranitii la tratament in spitalele turcesti.

The New York Times a scris ca Turcia nu face nimic pentru a stopa traficul de petrol vândut de ISIS deoarece profita de pretul scazut pe care-l cere organizatia terorista.

Lista este lunga si include multe fapte si nume care apar documentate de presa din zona.

Desigur, intre data publicarii acestei liste si zilele noastre e posibil ca faptele sa se fi inmultit.

Cert este ca guvernul islamist al Turciei nu numai ca a ajutat masiv ISIS, dar face tot posibilul sa implice si NATO in conflictul din zona. Orice actiune ostila a Rusiei contra Turciei poate determina Ankara sa ceara sprijinul tarilor NATO, conform celebrului “Articol 5”, care prevede ca orice tara a Aliantei poate beneficia de sprijinul celorlalte in cazul in care este atacata.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. ai intuit excelent adevarata cauza, rusii i-a ars l-a portofel in timp ce “coalitia” condusa de sponsorii vanatorilor de capete cica-i “bombardeaza” de 14 luni fara rezultate, ca doar miile de camioane cu petrol se vad al dracului de greu din satelit si drone, nu? iti recomand si “Get Out Of Your Trucks And Run Away”: US Gives ISIS 45 Minute Warning On Oil Tanker Strikes http://www.zerohedge.com/news/2015-11-23/get-out-your-trucks-and-run-away-us-gives-isis-45-minute-warning-oil-tanker-strikes cand n-au mai avut incotro ce s-au gandit ricanii, sa regizeze si ei ceva si le dau 45 de minute sa fuga! asta in timp ce spitalele Médecins Sans Frontières le bombardeaza “din greseala” asa cate o ora sustinut, ca sa fie siguri.
    pe articolul 5 nu fi chiar asa de sigur ca e chiar cum va prosteste propaganda oficiala. uite discutie de ieri http://www.cbc.ca/news/world/paris-attack-france-nato-canada-article-5-1.3327041
    eu zic ca planul e asa: licuriciu va da hardul (face bine la ghiseft doar) iar carnea de tun se procura loco 😀 de crezi ca a trecut la foc automat legea cu rezervistii cica?

  2. La cata “democratie” e in Turcia de cand Erdogan e la putere, putea Assad sa-l ia de frate. Dar deh, daca e in Nato, i se accepta orice de prietenii americani, inclusiv sustinerea Daesh.
    In plus fata de cele scrise de dvs, as remarca rolul Turciei in invadarea Europei cu emigranti. Majoritatea dintre ei au venit prin Turcia, si tot Turcia, dupa o intalnire cu Merkel, s-a angajat sa-i tina. Cu ce pret? 2 mld euro ( justificati!), plus inlesnirea intrarii Turciei in UE (desi nu indeplineste nici pe departe criteriile politice), plus libera circulatie a turcilor in UE pana la integrare, asta insemnand ca milioanele de emigranti nonUE sa fie inlocuite cu tot atatea milioane de cetateni turci. Din partea mea, duca-se toti in Germania, ca nu aia e tara mea, dar UE cu Merkel, Juncker, Hollande in frunte se duce fix dracului in ritm galopant, dupa impresia mea.

LĂSAȚI UN MESAJ