Cum s-au mobilizat cei de la C.N. „V. Alecsandri” în cazul accidentului olimpicilor

    Dosar de criză

    Obișnuința zice că, în marile tragedii, cei rămași acasă nu pot face mai nimic. În acest articol, încercăm să rezumăm câteva dintre acțiunile noastre cele mai importante, pentru a demonstra contrariul. Pentru Colegiul Național „Vasile Alecsandri” îngrozitorul accident al lotului de Biologie a fost un îndemn la acțiune: campanii de donat sânge, campanii de colectat sponzorizări, acțiuni de identificare a nevoilor și a posibilelor soluții, acțiuni în care au fost prinse mai ales Asociația Părinților și Consiliul Elevilor.

    În 20 aprilie, 11 băcăuani ajungeau în spitalele din Cluj, după ce suferiseră un accident rutier între Cluj și Oradea. 9 dintre pasageri sunt elevi, ei alcătuind lotul județean participant la faza națională a Olimpiadei de Biologie, care s-a desfășurat la Oradea, la începutul săptămânii trecute. 5 dintre ei sunt elevi la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”.



    Acțiunile Asociației Părinților din C.N. „V. Alecsandri”

    Imediat ce îngrozitoarea veste a ajuns la Bacău, au fost demarate o serie de acțiuni. „La ora 20.00 am aflat, la ora 20.30 am plecat spre Cluj, împreună cu dl. director, prof. Călin Boambă. Dimineața eram deja la spital, ca să vedem ce se poate face”, ne-a declarat Armando Grecea, președintele Asociației Părinților din colegiu.

    Dincolo de problemele medicale, la Cluj au fost observate multe nevoi, pentru că niciunul dintre părinți nu a avut nici timpul, nici claritatea minții de a se organiza, atunci când a plecat să își vadă copilul în spital. „O mamă a realizat abia când a ajuns la Cluj că avea bluza murdară de vopsea de ouă. Era Paștele, pentru credincioșii catolici, iar ea asta făcea când a primit telefon pentru a fi anunțată că fiul ei a suferit un accident”, își amintește Armando Grecea. Din aceste motive, Asociația Părinților a făcut imediat transferuri de fonduri pentru cei care aveau nevoie, căci toți părinții urmau să rămână la Cluj, pentru un timp îndelungat, alături de copiii lor, grav accidentați. „S-a plătit în primă fază o săptămână, apoi s-a mai achitat o tranșă pentru cazare până după Sărbătorile Pascale în rit ortodox. De asemenea, s-au făcut transferuri și către alți părinți. Sumele diferă, în funcție de nevoi. Cred că abia acum se vede cu adevărat care este rolul unei astfel de asociații, pentru că o tragedie nu te așteaptă să organizezi colecte și acțiuni de caritate, e nevoie de o intervenție imediată. Iar noi am avut banii la îndemână”, a completat președintele asociației.

    Mai mult, directorul colegiului și președintele părinților au purtat discuții și cu personalul medical din Cluj. Așa s-a aflat despre o listă de vaccinuri, necesare în cazul unui elev căruia i-a fost extirpată splina. „În total, vorbim de 6 vaccinuri, cele mai multe dintre ele necomercializate pe piața românească. Așa că am început să le căutăm pentru a le comanda. Am primit mult ajutor și din partea Direcției de Sănătate Publică, care ne-a ajutat cu alte vaccinuri necesare, pe care le-am trimis la Cluj. În ceea ce privește vaccinurile, nu putem spune că am încheiat acțiunea, însă avem promisiuni ferme și sperăm să fie totul bine”, ne-a asigurat Armando Grecea.

    Acțiunile Consiliului Elevilor din C.N. „Vasile Alecsandri”

    Aflând despre greaua încercare a colegilor lor, elevii din colegiu au început imediat două acțiuni impresionante: pe de o parte, o campanie de donat sânge, pe de altă parte, o campanie de colectat sponsorizări. Pentru campania de donat sânge, elevii s-au mobilizat pe rețelele de socializare, așa că în dimineața zilei de 22 aprilie, la Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Bacău au ajuns peste 200 de donatori. „În acea zi, tot personalul medical a lucrat mult peste program, dar nu au putut fi procesate decât 116 donații, ceilalți donatori revenind în zilele care au urmat. Dar am vorbit și cu elevi din alte județe și în total au donat pentru noi 350 de persoane”, ne-a declarat Florina Neagu, președinta Consiliului Elevilor. Mai mult, a fost căutată o anumită grupă de sânge, compatibilă cu cea a unei eleve care avea nevoie urgentă de sânge. Pentru ea, au făcut donații și profesori din Asociația Națională a Profesorilor de Română de la Cluj, prin reprezentanții din București.

    La inițiativa consiliului, elevele Gisela Andrei și Ilaria Bisoc au început o colectă de bani. În total, s-a strâns suma de 5.350 de lei, care a fost virată în conturile Asociației Părinților. Elevii Matei Ciocoiu și Andrei Popa au purtat discuții cu elevii din celelalte clase, pentru a strânge alte sume de bani, care, de asemenea, au fost depuse în același fond, urmând să fie cheltuite în funcție de nevoi.
    În toate acțiunile întreprinse de cei din C.N. „Vasile Alecsandri” s-a implicat în mod deosebit și conducerea școlii. Directorul Călin Boambă a fost parte a acțiunilor din primul moment și apreciază modul în care s-a acționat: „Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în aceste momente grele, în special Asociației Părinților, coordonată exemplar de dl. Grecea Armando, tinerilor din colegiu, dar și din municipiu, multor absolvenți de «Alecsandri». Suntem convinși că susținerea lor va exista și în continuare.”

    Ajutorul nu se oprește aici

    Toți cei cu care am discutat s-au oprit, invariabil, la generozitatea și profesionalismul medicilor de la Cluj, povestindu-ne cât sunt de serviabili, atenți, cu zâmbetul pe buze. Doctorul Horațiu Oiegar, soțul profesoarei Emanuela Oiegar, cea care a însoțit lotul olimpicilor și a suferit multiple traumatisme, le mulțumește respectuos doctorilor și asistentelor de la Cluj pentru tot ce au făcut. Mai mult, sistemul național decontează intervențiile medicale. Însă greul financiar abia de acum începe, căci toți elevii vor urma, după ce se vor externa, proceduri de recuperare medicală. Și este mare nevoie de ajutor. „În ajutorul nostru au sărit multe firme, pe care nu le voi numi căci nu am acordul lor, dar sunt firme din comunitate, care au rezonat cu cauza noastră. Am strâns sume care pot părea mari, dar încă mai avem nevoie, căci recuperarea este un proces lung și costisitor”, a adăugat președintele asociației de părinți.

    De asemenea, o clinică stomatologică din Bacău a fost de acord să îi ajute pe elevi, oferind implanturi dentare pentru un olimpic care a suferit o fractură de mandibulă. La rândul ei, municipalitatea va pune în discuție, în ședința de Consiliu Local viitoare, alocarea unui ajutor financiar.
    Oricine poate ajuta, poate face donații în contul de mai jos:
    Asociația Părinților din Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Bacău, C.I.F. 25852300, contul
    RO97BTRLRONCRT0288298401 deschis la BANCA TRANSILVANIA BACĂU

    Cum s-a văzut de la Cluj implicarea celor de la „Alecsandri”

    Horațiu Oiegar, soțul profesoarei Emanuela Oiegar, ne-a spus că empatia celor de la C.N. „Vasile Alecsandri” l-a ajutat mult să treacă peste tensiunea din acele momente teribile. „Am primit atunci câteva telefoane din partea unor colegi de-ai Emei care efectiv au plâns la telefon. Foarte mult au contat vorbele bune spuse în acele momente de profesorii Răducu Galeru și Cătălin Barbu. Apoi, venirea delegației de la Bacău, formată din directorul Călin Boambă și președintele Asociației Părinților, Armando Grecea, și toate celelalte forme de ajutor. Practic, așa s-a luat presiunea de pe noi, pentru că ni s-a promis sprijin, iar asta ne-a dat un orizont”, își amintește Horațiu Oiegar.

    Colectivul Colegiului Naționa „Vasile Alecsandri”

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"