14 iunie 2024
ContrasensCum s-a apucat Guvernul să pună conspirațiile în practică

Cum s-a apucat Guvernul să pună conspirațiile în practică

Guvernul s-a apucat să apese pe accelerație în câteva puncte extrem de sensibile, puncte care fuseseră anunțate că vor urma de către așa-zișii “conspiraționiști” încă de acum câțiva ani. Factcheckerii au făcut bătături ștergând articolele despre aceste probleme iar autoritățile au răgușit tot repetând că sunt “fake news”. Așa de bine s-au coordonat toți, că Guvernul le-a codificat juridic și se pregătea să le pună în aplicare. Este vorba, evident, despre plafonarea cash-ului, interzicerea vânzării porcilor crescuți în gospodării și a alcoolului produs în gospodării, care se vrea accizat.

Oricât ar da-o autoritățile că aceste măsuri urmăresc evitarea evaziunii și a bolilor, adică ar fi măsuri benefice, luate în chiar sprijinul cetățeanului, se vede cu ochiul liber că inițiativele sunt scrise tot de corporații care doresc extinderea monopolului și creșterea profiturilor. Deși este o discuție întreagă cum că, de fapt, interesele ar fi și mai mari, dar să nu ieșim din cadrul discuției.

Despre limitarea cash-ului am discutat ieri, pe larg. Practic, e un cadou pentru sistemul bancar, care va suprataxa banii fiecăruia. Interdicția vânzării porcilor înseamnă, pe de o parte, o creștere a vânzărilor companiilor și, pe de altă parte, un șantaj asupra cetățeanului, care va depinde exclusiv de lanțurile de magazine și de… importuri. Cu alcoolul de casă e cam la fel, deși încercarea de accizare e veche și niciodată nu a putut fi pusă în practică. Mai mult, cantitățile de țuică produsă în gospodării sunt în scădere pentru că piața e în scădere. Nici la țară nu mai bea lumea cocârț de casă, așa cum era odată.Deci Guvernul calcă pe bec, impune aceste idei care demonstrează că fake news-urile nu erau fake news-uri și legitimează “conspiraționiștii”. Asta nu ar fi nimic, dar a produs un deranj mare la nivelul societății. Au început discuții pe rețelele sociale, petiții, interpelări iar politicienii, care acum câțiva ani se băteau în piept cât de români verzi sunt, s-au trezit puși în situația de a trebui să apere măsurile aberante ale Executivului.

Singura soluție găsită de Guvern a fost să facă pasul înapoi. Deocamdată, pentru că vin alegerile și acest gen de măsuri dau prost la electorat. Dacă va fi după, vom mai vedea.

spot_img

Alte titluri

spot_img

Ultimele știri