29 martie 2024
ContrasensCum e cu TPPA sau si liber si reglementat

Cum e cu TPPA sau si liber si reglementat

Dezvoltarea lumii capitaliste s-a bazat, ani la rând, pe absenta masurilor protectioniste. A fost o situatie de tipul “win-win” pe ideea ca fiecare tara se va specializa pe produsele pe care le poate realiza la calitate maxima si costuri minime. Ca urmare, câstiga atât economia tarii respective, cât si consumatorul din tara care importa produsul. dar acest lucru se putea realiza, dupa cum spuneam, in absenta oricaror masuri protectioniste care sa aplice suprataxe la importuri.

Situatia se schimba, insa. Si e vorba despre deja celebrul TPPA – Trans-Pacific Partnership Agreement, un acord comercial care implica 40% din economia lumii si care este negociat in secret. Ce aduce nou TPPA? Faptul ca noul acord combina protectionismul cu liberul schimb pentru a maximiza profitul. Robert Reich, fost ministru al muncii in administratia Clinton, explica mecanismul: companiile vor sa patrunda liber pe piete, dar liber inseamna nu doar lipsa taxelor de import, ci si lipsa reglementarilor. O legislatie anti-fumat ar putea fi atacata la o instanta internationala pe motiv ca pune in pericol profiturile viitoare ale companiei de tigarete.

Cine nu crede, sa faca bine sa vada ca asa ceva deja se intâmpla dupa ce Uruguay a semnat un tratat bilateral cu Elvetia iar o companie de tigari a cerut compensatii pe motiv ca legislatia anti-fumat a tarii sud-americane ii micsoreaza profiturile. Prin urmare, companiile vor mai putine reglementari, chiar daca e vorba de protejarea sanatatii, a mediului, a conditiilor de munca sau protectia investitorilor.

Dar, pe lânga liberul acces pe piete, corporatiile vor si masuri protectioniste. Iarasi nu e vorba de clasicele tarife vamale, ci de masuri ce tin de proprietatea intelectuala: o mai mare protectie a patentelor, astfel incât, de exemplu, industria farmaceutica sa-si impuna medicamentele scumpe, in locul celor generice. Cee ace e si mai interesant, insa, este ca TPPA se poate intoarce chiar impotriva SUA: subsidiarele americane din tarile vecine ar putea sa ceara compensatii tarii-mama deorece reglementarile in vigoare le pot afecta profitul.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri