Cum deosebim diferitele semnificații ale sunetelor alarmelor

2

Până pe data de 14 aprilie, Primăria Municipiului Bacău prin Compartimentul Protecție Civilă va efectua, verificarea, întreținerea și probe cu acționare locală și de la distanță a sirenelor electrice din oraș.

De reținut este faptul că, semnalele acustice de alarmare a populaţiei la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei.

Durata fiecărui semnal de alarmare este de două minute pentru toate mijloacele de alarmare, cu excepţia sirenelor cu aer comprimat la care durata este de un minut.

PUBLICITATE

Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE. El se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele.
Dacă alarma sună de 5 ori la rând înseamnă că vine un dezastru natural, iar dacă sună de 15 ori e pentru război.

Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauză de 2 secunde între ele.

Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între ele. Prealarmarea reprezintă transmiterea mesajelor/semnalelor de avertizare către autorităţi despre probabilitatea producerii unor dezastre sau a unui atac aerian.

Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Cine credeti ca isi va aminti aceste coduri “morse” de alarmare dupa o perioada de cateva luni? Nimeni nu va intelege nimic daca ele nu vor fi insotite de mesaje audio explicite. Aceste sirene ar trebui modernizate fiind cu o vechime de peste 50 ani si dublate cu noi echipamente audio noi de mare putere. Exercitiul este un esect atata timp cat populatia nu stie ce sa faca concret si unde sa se adaposteasca daca primeste aceste mesaje de alarmare.

LĂSAȚI UN MESAJ