Un politist comunal, devenit peste noapte colaborator autorizat al procurorilor, si-a luat sarcina in serios si a facut tot posibilul sa-i iasa flagrantul – inclusiv sa ceara el voalat mita pe care spune ca o refuzase initial si sa-l provoace pe mituitor – un tânar de 20 de ani, analfabet. Din inregistrari rezulta clar ca omul nu mai voia sa-i dea bani, dar politistul il convinge pâna la urma sa-i ofere spaga.

Ionel R. (20 de ani), din comuna Stanisesti, s-a ales cu dosar penal, in luna mai, dupa ce a condus pe raza localitatii Buda, comuna Rachitoasa, un autoturism neinmatriculat si cu numere false. Desi nu detinea permis de conducere, barbatul s-a urcat la volan, a pierdut controlul masinii si s-a rasturnat, distrugând partial gardurile de la doua case.

De cercetarile in acest dosar s-a ocupat Ioan V., cel care la scurt timp face denunt penal la DGA Bacau si la Parchetul Tribunalului impotriva inculpatului. Acesta a sesizat ca, in momentul in care l-a chemat la audieri, Ionel R. a vrut sa-i dea spaga 200 de euro pentru ca politistul sa opreasca cercetarile. Ionel R., arata procurorii care l-au trimis in judecata pentru dare de mita, i-ar fi spus agentului de politie Ioan V. ca vrea sa-i ofere o chitanta, dupa care ar fi scos din portmoneu 200 de euro.

PUBLICITATE

Politistul spune ca a refuzat banii si l-a audiat pe inculpat. Dar s-a gândit totusi sa-i faca omului si un flagrant. Astfel, in momentul in care barbatul a intrebat cum poate sa-si recupereze masina implicata in accident, agentul de politie l-a invitat la discutii a doua zi. Imediat a facut si denunt la DGA. Devenit “colaborator autorizat in cauza”, politistul s-a pus pe treaba. Planul sau admirabil de a stârpi coruptia a fost, insa, dat peste cap tocmai de inculpat care a revenit, a doua zi, in biroul agentului, dar fara intentia de a da spaga. Ce face atunci politistul? Cere el “chitanta”, adica mita pe care o refuzase initial, numai sa iasa flagrantul si sa-l infunde pe mituitor.

Interceptarile discutiei dintre politist si inculpat

Agentul de politie: (…) Ieri ce spuneai… spuneai ceva despre o chitanta, ce vroiai sa spui, ce?
R. Ionel: Nu…nu. Acuma ca mi-ati facut dosaru’ nu are rost acuma sa…
Agent de politie: Pai, si? Ai zis de chitanta.
R. Ionel: Nu mi-ati zis… sa aduc… nimic.
Agent de politie: Ma Ionut, e vorba de chitanta de care ziceai ieri. Ai zis de o chitanta “dom’le va las o chitanta”.
R. Ionel: Da, da’ am uitat-o. Da, deci nu stiu ce se poate rezolva in cazul asta.
Agent de politie: Pai ce…ce-i in mintea ta? Ce inseamna asta? Ce sa rezolvi?
R. Ionel: Da’ nu mai aveti cum.
Agent de politie: Cum?
R. Ionel: Nu stiu daca ma mai puteti ajuta.
Agent de politie: Pot sa te ajut cu ceva? Spune-mi.
R. Ionel: Pai daca se poate… ma ajutati.
Agent de politie: Anume?
R. Ionel: Sa nu mai am dosar… eu stiu?
Agent de politie: Pai si ce inseamna asta? N-am inteles?
R. Ionel: Nu stiu daca se poate rezolva, sa nu mai am dosaru… sa scap de el.
Agent de politie: Pai si eu ce trebuie sa fac ca sa nu mai ai dosar?
R. Ionel: Sa-l rupi!
R. Ionel: Pai spuneti-mi cât ma costa si…. rezolvam problema!
Agent de politie: Sa spun… Ce anume sa coste? Eu… am tarif? (…) Spune-mi si…spune in fata, daca ai vreo idee… sa zic asa…

Astfel, sustin procurorii, Ionel R. a asezat pe masa, in fata agentului de politie suma de bani – 200 de euro. Si asa a fost prins in flagrant tânarul analfabet, fara ocupatie si fara loc de munca.

De la inculpat s-a obtinut, ulterior, si o declaratie in care omul isi contrazice propriile afirmatii din interceptari si anume ca a revenit la politist cu intentia de a-i da mita si, mai ales, ca agentul nu i-a dat de inteles, in prima zi, ca ar fi dispus sa primeasca bani. A fost apreciata atitudinea sincera si cooperanta a inculpatului. Dosarul se judeca la Tribunalul Bacau.

Practic, prin declaratia de recunoastere data de inculpat (care spune ca nu stie sa scrie), s-au acoperit neregulile din timpul flagrantului, spune Mihai Cliveti, avocat care nu are nicio legatura cu dosarul:

“Daca nu ar fi dat declaratie de recunoastere, inregistrarea flagrantului nu ar fi avut nicio valoare. Probabil ca nici nu l-a informat nimeni pe acest inculpat ca are dreptul la tacere. Reiese clar un act de provocare si nu e normal. Este interzis si nelegal sa obtii astfel probe.”

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Meserie……dar trebuie sa iasa in fata la lupta anticoruptie si domnii procurori…..cu suportul “profesionistilor” de la DGA! Parca la inceput faceau ceva treaba….dar acum frectii la picior de lemn……asa o fi trendul.

  2. Niste polististi mediocri care-i prostesc pe cei ce au mai putina scoala ca ei. Ce-i ce i-au angajat sunt de vina pt ca i-au imbracat in haina statulului si le-au dat autoritate prostilor.

LĂSAȚI UN MESAJ