Balcanismul “sare” Balcaniada

Ca sa gasesti Bacaul pe harta Europei, trebuie sa stergi la greu praful. Praful din oras, nu de pe harta! Ca sa gasesti Bacaul in calendarul Ligii Europene de Natatie nu ai nicio sansa. Cel putin in 2015. Din raportul tehnic intocmit, la finalul anului trecut, de reprezentantul Ligii Europene de Natatie care dadea OK-ul ca Bacaul sa gazduiasca in perioada 27-29 martie Campionatul Balcanic de sarituri in apa pentru juniorii A si B s-a ales praful.

Si asta pentru ca Primaria Bacau nu a operat niciuna din recomandarile sefei LEN referitoare la imbunatatirea aparaturii de concurs din Bazinul Olimpic de Natatie. La drept vorbind, autoritatile locale nici n-au bagat in seama raportul tehnic. Cum nu s-au sinchisit nici de competitia ce ar fi adus in Bacau, vreme de aproape o saptamâna, 50, 60 sau 70 de sportivi, antrenori si oficiali din strainatate. Aici se incheie Balcaniada. Si de aici incepe balcanismul. Sa-i dam drumul la banda: “Sunt un Balcanic”, Holograf.

“Gazdele perfecte”

Ideea ca Bacaul sa organizeze, in premiera, o Balcaniada de sarituri in apa a aparut la mijlocul anului trecut, la initiativa si insistenta Federatiei Române de Natatie. In decembrie, sefa LEN la Sarituri in Apa, Georgia Fyrigou Consolo a inspectat Bazinul Olimpic din Bacau. Concluzia? “Daca recomandarile noastre vor fi puse in practica, Bazinul Olimpic si comunitatea bacauana pot fi gazdele perfecte ale unui eveniment sportiv de succes”, se scrie la finalul raportului semnat de Fyrigou Consolo. Si acum recomandarile, insotite in raport si de sugestii (inclusiv foto) referitoare la materialale adecvate: “imbracarea” celor patru platforme si a scarilor cu o suprafata speciala menita sa garanteze siguranta sportivilor, inlocuirea uneia din cele patru trambuline si crearea unui ponton din lemn pentru arbitri si oficiali. Lucrari in valoare de câteva mii de euro. Lucrari de care Bazinul oricum are nevoie pentru siguranata sportivilor, indiferent ca organizeaza sau nu Balcaniada. Câteva mii de euro, deci. Cum i-ar zice, cu flautul, Ian Anderson de la Jethro Tull: “Piece of cake”.

Miere si gogosi

Sa vedem, insa, ce zic si sefii Primariei. Chestionat de “Desteptarea”, vice-primarul Radu Ababei nici nu stia daca Balcaniada se mai tine sau nu: “Daca am fost solicitati si s-a intocmit un referat, eu cred ca se face. Sincer, nu stiu prea multe. De ce nu-l sunati pe Gavriliu, coordonatorul sectiei de sarituri in apa de la SCM?”

Pâna la Gavriliu, agenda telefonica se opreste la Gabriel Stanica Lupu, directorul din Primarie care are in subordine bazele sportive ale Bacaului. Asadar, si Bazinul Olimpic de Natatie. Lupu toarna miere. Si, in special, gogosi: “Noi am avut toata deschiderea, insa cerintele organizarii unei astfel de competitii erau fantastice. De unde sa stim noi ce gen de materiale trebuie sa achizitionam si de unde? Cu asa ceva nu te joci; ori iei exact ce trebuie, ori te lasi pagubas. Am vorbit acum vreo doua saptamâni si cu Cami (n.r. Camelia Potec, presedintele Federatiei), pentru a ne spune ei mai multe, dar n-am mai primit niciun semnal. Pacat, noi aveam cele mai bune intentii”. Care drum era pavat cu intentii bune? “Road to Hell”, Chris Rea.

Chestie de bani

Ajungem si la Adi Gavriliu, omul care si-ar fi dorit cel mai mult ca Balcaniada sa aiba loc in Bacau: “Era un câstig pentru toata lumea. In primul rând, pentru oras, ca prestigiu sportiv, dar si ca reteta economica. Era un câstig si pentru SCM Bacau deoarece ne-am fi sporit sansele cuceririi unui titlu balcanic”. Pai, si unde s-au blocat lucrurile? Acum sa te tii! Adrian Gavriliu spune, cu subiect si predicat: “Din câte am inteles, nu au fost bani. In urma cu vreo zece zile, domnul Gabi Lupu mi-a zis, textual: ‘Adriane, nu sunt bani pentru Balcaniada’. Am ramas surprins in mod neplacut. La câte milioane de euro a cheltuit Primaria in ultimii ani, ma mir ca nu s-a gasit o suma modica pentru organizarea, in premiera, a unui Campionat Balcanic in Bacau”.

Te poti intoarce cu telefonul la Ababei, sa-l intrebi de bani, poti astepta conferinta de joi a lui Stavarache ca sa-l auzi cum ii trage cu “sportul care ne e dator” sau poti, pur si simplu, sa iesi cu Lupu la o gogoasa, si inca una, si… Praf in ochi si casti pe urechi: “Bensonhurst Blues” al lui Oscar Benton, cu al sau “Bui-bui-bui-bui-bui…”.

+ Vedeti Raportul cu recomandarile Ligii Europene de Natatie pentru ca Bacaul sa gazduiasca Balcaniada de sarituri