La Bruxelles, imediat dupa acordarea distinctiei: delegatia Bacaului si oficialii europeni

Bacaul iese in lume. In lumea buna. Dupa ce duminica a câstigat titlul de Capitala a Tineretului din România, miercuri seara, municipiul nostru a primit o noua distinctie.

De data aceasta, una cu rezonanta internationala: Oras European al Sportului in 2017. Titulatura, acordata de European Capitals and Cities Of Sport Federation (ACES) miercuri, in cadrul Galei Premiilor desfasurate la Palatul Parlamentului de la Bruxelles, plaseaza Bacaul in galeria a 15 orase continentale din care mai fac parte Aosta, Banska Bystrica, Bristol, Cagliari, La Chaux de Fonds, Gondomar, Jurmala, Noordwijk (o localitate care se remarca prin faptul ca nu mai putin de 88 la suta din populatia sa practica in mod constant sportul), Mollet del Valles, Olomouc, Ostende, Pesaro, Stara Zagora si Vicenza.

Inceputa cu un citat din Nelson Mandela, „Sportul are puterea de a schimba lumea”, ceremonia din capitala Belgiei a continuat cu discursul presedintelui ACES Europe, Gian Francesco Lupattelli, cel care a dat unda verde Bacaului spre obtinerea acestui titlu dupa vizita facuta in orasul nostru la inceputul lunii noiembrie. „Timp de doua ore, cât dureaza aceasta Gala, sportul ne uneste in intentia noastra de a construi o Europa mai sanatoasa. Vorbim de sport, vazut ca un factor de sanatate, bunastare si integrare. Misiunea noastra este de a premia orasele care sunt exemple din acest punct de vedere. Distinctia oferita de noi reprezinta si un motiv de mândrie, dar mai ales o obligatie”, a punctat Lupattelli.

Inainte de a se trece la desemnarea Oraselor Europene ale Sportului, ceremonia a avut in centrul atentiei noua Capitala Europeana a Sportului: Marsilia. Venita la Bruxelles cu artileria grea (fosti campioni mondiali de natatie, judo sau atletism), metropola de pe malul Mediteranei, care candideaza la gazduirea Jocurilor Olimpice din 2024 a facut o demonstratie de forta inclusiv din punct de vedere al marketingului.

La orele 18.16, delegatia Bacaului condusa de primarul Cosmin Necula si avându-i in componenta, printre altii, pe consilierul local Adrian Gavriliu, directorul DJTS, Georgel Cojocaru, presedintele AJF Cristi Sava sau directorul LPS Dragos Furdu a prezentat in fata asistentei din sala „Alcide de Gasperi” steagul personalizat cu titulatura de Oras European al Sportului.

Daca predecesorii au vorbit fie in engleza (putini), fie in limba materna (majoritatea), primarul Bacaului s-a adresat auditoriului mai intâi in româna si apoi in engleza.

„Vreau sa le transmit pe aceasta cale concetatenilor mei ca, prin obtinerea acestei distinctii orasul lor va deveni unul din orasele importante ale Europei. Totodata, sportul bacauan va constitui un exemplu pentru intreaga Românie. Vreau sa multumesc conducerii ACES Europe, dar si europarlamentarului Catalin Ivan, care ne-a sustinut in demersul nostru si pe care il astept anul viitor sa faca sport in Bacau 365 de zile.”

Chiar daca Bacaul este desemnat Oras European al Sportului in 2017, programele sportive vor fi demarate inca din luna decembrie. „Totul se va derula conform strategiei pe care o vor stabili oamenii de sport ai Bacaului”, a declarat pentru Desteptarea primarul Necula, amintind ca in cadrul Primariei se va crea un Departament pentru Tineret si Sport care va include si un serviciu dedicat sportului de masa.
„Din pacate, sportul de masa a fost neglijat total in ultimii ani de Primaria Bacau, aceasta componenta fiind in subsidiarul sportului de performanta. Or, sportul de performanta nu inseamna intotdeauna sanatate. Acest titlu primit din partea ACES Europe va obliga Consiliul Local si Primaria sa-si indrepte privirea spre sportul de masa si, implicit spre sanatatea bacauanilor”, a mai spus Cosmin Necula.

Miercuri pâna inspre amiaza a plouat aproape neincetat in Bruxelles. La ora la care delegatia bacauana s-a indreptat spre Parlamentul European, printre nori apareau si primele raze de soare. Soarele iesea dintre nori, iar Bacaul iesea in lume. In lumea buna.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

  1. Nu stiu ce a recomandat Bacaul pentru primirea acestui titlu, dar am convingerea ca el ofera oportunitati si in materie de investitii, nu doar de programe referitoare la competitiile sportive. Cred ca s-ar putea accesa fonduri europene pt. refacerea infrastructurii sportive care sufera mult in Bacau. Asa cum s-a incheiat parteneriatul cu FRF pt. modernizarea stadionului Proletarul, s-ar putea atrage fonduri de la Bruxelles si pt. refacerea unor sali de sport cum ar fi de exemplu cea de la Liceul cu Program Sportiv care este foarte degradata. In mod sigur, stadionul Municipal nu va intra pe aceasta lista deoarece pt. refacerea sa e nevoie de sume imense. Pt. celelalte obiective sportive din oras se pot face insa multe lucruri bune in baza acestui titlu de oras european al sportului. Important este sa si se doreasca. Este bine ca se va merge pe mina oamenilor de sport din Bacau. Oameni dedicati sportului, nu “oameni de sport’ cum au fost in trecut in jurul si in administratia locala: Ababei, Pozinarea, Goian, Stanica Lupu, Jimbu etc

  2. Daca cititi HCL 207/2014 veti vedea ca modernizarea stadionului presupunea realizarea unei locatii in care se pot desfasura competitii europene si mondiale de atletism si fotbal conform cerintelor Federatiei Romane de Atletism si Federatiei Romane de Fotbal. Daca se doreste pastrarea stadionului pentru competitii nationale atunci costul pentru reabilitarea stadionului in scopul desfasurarii competitiilor de fotbal si atletism este de 10 – 12 Mil. Euro si se asigura 18.000 de locuri intr-o zona sportiva cred unica in Romania. Deasemenea daca cititi HCL 91/2014 veti vedea ca terenul unde se propunea a se realiza Sala Polivalenta a fost cedat la CNI(veti reusitele municipiilor Craiova si Constanta).

  3. Nu exagerez cu nimic când afirm că mă bucur f tare ptr desemnarea Bacăului ca oraș european al sportului deși nici acum nu am înțeles criteriul desemnării.
    Îmi place f tare fraza în care se spune că vor fi implicați f tare oamenii de sport Georgică Cojocaru și Cristi Sava, așa de tare îmi place că am râs vreo jumătate de oră. Am să vă spun și de ce. Păi putem să-i comparăm pe acesti salariați (și atât) cu Cornel Costinescu, cu Vasile Grigore, cu D-tru Dimitriu, cu Nicolae Mihalache, cu Dorin Arădăvoaicei ? Au mai fost vreo doi -trei ce îmi scapă (acum) ca nume. Au fost adevărați oameni dedicați sportului și au acționat (în toată viața lor) în afirmarea sportului băcăuan.
    Cum să punem semnul = între ei și Cojocaru sau Sava ?

LĂSAȚI UN MESAJ