O stire aparent anosta, despre faptul ca Biroul Antifrauda al UE este anchetat pentru interceptari ilegale in Belgia ascunde in miezul sau o informatie extrem de interesanta si aproape deloc pusa in valoare.

In principiu, anchetatorii belgieni ar fi cerut UE sa ridice imunitatea unor oficiali OLAF care ar fi interceptat fara mandat discutiile unor suspecti.

Mai mult, Comisia de supraveghere a OLAF acuza biroul antifrauda ca ar fi redeschis sute de cazuri minore pentru a le clasifica drept cazuri rezolvate si a da mai bine in statistici. Giovanni Kessler, seful OLAF, este acuzat ca ar fi redeschis personal 423 de cazuri intr-o singura zi, multe dintre ele impotriva unor companii din România si Bulgaria, pe care le-a acuzat de fraude cu fonduri europene.

Firmele au ajuns automat pe lista neagra si au pierdut atât finantarile cât si dreptul de a mai accesa fonduri, chiar daca, ulterior, anchetele au fost stopate.

Desigur, in România, unde orice idee venita dnspre UE, oricât ar fi de absurda este privita cu veneratie, nimeni n-a stat sa analizeze situatia. Ca urmare, s-a instituit ideea ca românii sunt mari fraudatori ai fondurilor europene si, din acest motiv nu reusim sa atragem banii europeni. Mai mult, ideea a fost folosita in politica interna.

Evident ca si in România exista o problema cu fraudarea, ca si in alte state, pentru ca nu am descoperit noi apa calda. dar stigmatizarea tarii s-a facut doar pentru ca un oficial european a vrut sa faca un artificiu ca sa dea mai bine in statistici. Si cum România si Bulgaria sunt tari de mâna a paispea, care nu comenteaza când primesc suturi in fund, si-a permis sa o faca.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Adevarul este ca nu am fost pregatiti ,ca fosta tara comunista sa trecem la economia de piata descentralizare ,ceea ce a fost speculat de experti UE care in cooperare cu demnitarii nostri ,eprezentanti ai institutiilor statului au pus in aplicare strategia de tras tara pe dreapta ,insidioasa traba : fara agricultura ,nu mai aram ca noi aram ca ei in caz contrar nu mai primim fonduri,fara industrie, cu stegulete ,interdictii,limitari ,nu mai corespunde nimic ,nici sanatate ,nici invatatmant,preluam ca orbii tot felul de sisteme si programe scoase din uz de altii ,blocaj la toate nivele ,dar cu specificul national cum ramane ?! referitor la resurse ,eheiii ,un popor sarac intr-o tara bogata, geo-strategic aflata la rascruce de drumuri si vremuri iar ca sa se inchida robinetul si sa fim aratati cu degetul ,uite ca nu respectam destinatia fondurilor UE partial adevarat ,nu reusim sa atragem fonduri ca vezi Doamne nu intocmit corespunzator proiecte care pe verificate stau si clocesc cu tonele prin arhive,dulapuri ,diverse birouri ,partial adevarat ,aruncat pisica moarta in curtea noastra,pai sa nu ,,veghezi ” la treburi din acestea ?!

LĂSAȚI UN MESAJ