Numele societatii Rafo Onesti apare, de câteva zile, in aproape toate stirile stau articolele despre ceea ce se numeste deja „Afacerea Panama Papers” – scurgerea a milioane de documente despre off-shore -uri din Panama, prin care se presupune ca mii de miliardari si milionari ai lumii ar fi ocolit sistemele fiscale din tarile lor de origine. Pe lista unor asemenea imbogatiti ar fi si 100 de nume din România, intre care vreo doua sau trei care au legatura cu destinul societatii Rafo sau chiar cu al Rafinariei Darmanesti.

La noi, autoritatile de resort au si anuntat ca se ocupa avan de lista celor 100. Deci, vor ajunge din nou si la Rafo.

Spun „din nou” pentru ca rafinaria din Onesti tocmai face obiectul unei masuri luata de ANAF, prin sechestrul pus de aceasta pe activele ei in cazul Ovidiu Tender, omul de afaceri prins cu afaceri necurate si condmnat la ani grei de temnita, care ar avea legaturi si cu Rafo. Pentru ca Tender detine acolo 2,7% din actiuni. Sechestrul a determinat, deja, reactia dura a actionarului majoritar, care a oprit total finantarea in rafinarie, iar cei 395 de salariati se vad acum si cu sabia falimentului deasupra capetelor, nu doar cu salariile neplatite.

Are Panama Papers o legatura directa cu Rafo? Nu s-a demonstrat inca. S-a spus doar ca celebrul Corneliu Iacubov si un afacerist evreu, Benjamin Steinmetz, dar si Frank Timis (cel cu aurul de la Rosia Montana), care au detinut afacerea Rafo (separat) sunt pe listele din Panama. Adica au recurs la off-shore – uri cândva. Poate si pentru a devaliza rafinaria onesteana. Poate.

Da, toti trei au apelat la asemenea stratageme. Ba, mai mult, privatizarea Rafo, pe vremea lui Iacubov, s-a facut tot prin preluarea ei de catre un consortiu din care facea parte si firma Canyon Servicos. Nimeni nu auzise de ea.

Am fost la evenimentul de semnare a contractului de privatizare, organizat in Bucuresti. Eram acolo mai ales ziaristi: toti din Capitala, doar eu din Provincie. Ne asteptam sa-l vedem pe Iacubov. Dar in locul lui au venit alti doi, Eugen Poenaru, de la firma Imperial Oil, si Attila Kovacs, de la Canyon.

Ei au semnat contractul cu Ovidiu Musetescu, directorul Autoritatii pentru Privatizare APAPS! Sa fi fost Canyon un off-shore? Sa fi fost din Panama? Putin probabil, ba chiar se spune ca Iacubov a avut alte interese in acest sens, pentru alte preluari de active.

Dar, cine mai stie pe unde s-au incurcat itele si, astfel, Rafo a ajuns si pe malul canalului Panama.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Domnule Petrica ,,
    Te rog sa investighezi mai mult cazul Iacobov,deoarece a fost cel mai mare
    MAFIOT,dupa ce a devalizat BANCOREX””cum poti sa-l pui manager la
    Rafo Onesti,este un mare mister,,cred ca a fost sponsor la PSD,dar a FURAT
    cat a putut<<>>>>???

LĂSAȚI UN MESAJ