Comuna Cleja, recunoscuta pentru gospodarii care o locuiesc, iese in evidenta cu multe parti interesante. Una ar fi forfota creata zilnic de cele câteva taximetre care strabat comuna in lung si lat, fie in zi de lucru, fie de sarbatori. La inceput, ai fi tentat sa crezi ca vreun satean mai instarit isi permite sa plece, ca oraseanul, la pâine, luând taxi-ul.

Am aflat, insa, de la primarul comunei Ion Joca, cum ca, de fapt, taximetrele sunt ale localnicilor care au inteles sa-si ajute consatenii ori de câte ori au un drum de facut cu masina. De altfel, peste tot locul, in statiile de autobuz, pe fatadele crâsmelor si in alte locuri publice sunt atârnate placute pe care sunt trecute telefoanele mobile ale taximetrelor. „Am sapte taxiuri care lucreaza in comuna, toate ale unor firme de aici.

Ce daca e Cleja? Si Cleja trebuie sa aiba taxiuri. Pai, batrânica suna la unul dintre numerele afisate peste tot. «Hai, sa-l iau pe Gheorghita, ca vine mai repede», zice. Ajunge taxiul, ridica portbagajul, unde are un spatiu special amenajat, isi pune sapa, traista si…gata, la prasit. Taximetristul are pe caiet notat ca o duce la 7 dimineata, la Plopos, sa zicem, unde are batrâna terenul, si o aduce inapoi la 4 dupa amiaza”, explica Ion Joca, primarul din Cleja.

cleja taxi (3)

Taximetrele sunt active cât e ziua de lunga, cei implicati in acest serviciu intelegându-se sa lucreze in doua schimburi. In plus, tarifele sunt accesibile cetateanului de la tara, fiind multumite chiar si batrânelele cu resurse mai mici.

„Mergem oriunde suntem solicitati, in zona. Tariful oricum e mai mic decât in Bacau, de exemplu. Intr-o zi, fac si 20-30 de curse. Multumitor este mai ales pentru lume, pentru ca drumurile sunt bune in comuna, dar pe câmp, unde merg unii la lucru, sunt rele”, spune Augustin Salca, patronul uneia dintre firmele de taxi din comuna.

Chiar si asa, taximetrele zboara de colo-colo, fiind solicitate din greu de multi dintre cei 7.000 de localnici ai comunei Cleja. Madalin Dobos are doar 21 de ani si e pe taxi doar de vreo sase luni. „Il ajut pe un prieten care are o firma de taxi. Dar, sa stiti ca s-a invatat cu taximetrele si omul de la tara”, spune tânarul.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

  1. Drumul care urca la Somusca apartine de Judet si se numeste drum Judetean si nu apartine Primariei din Com. Cleja .Circulati putin pe drumurile care apartin Primarului si o sa va schimbati parerea despe drumurile din Com Cleja.

LĂSAȚI UN MESAJ