26 aprilie 2024
ReportajCu porcu' in obor Ghita e de milioane

Cu porcu’ in obor \ Ghita e de milioane

Cu trei saptamani inainte de Craciun, comerciantii de porcine au dat buzna in oborul din Bacau. Cu Ghita legat de o funie, porcarii intorceau &#8222marfa&#8221 pe stanga si pe dreapta, se laudau ca al lor e cel mai mare si mai sanatos.

Din cauza epidemiei de pesta porcina, comercializarea porcilor a fost interzisa in piete si oboare. De saptamana aceasta restrictia a fost anulata iar porcii, scosi la vanzare. Legati cu o funie, pusi in glod, porcii isi asteptau sacrificatorii. Singurii care se agitau pe langa animale erau stapanii. &#8222Dau porcul cu trei milioane, are in jur de 40 de kilograme, a declarat Ionica Stan, comerciant. Dar, pretul nu este fix, negociem. Este foarte sanatos si bine hranit. Eu nu-i dau sa manance de prin gunoaie&#8221. Nici porcii care de abia au pasit pe lume nu sunt scutiti de a fi scosi la vanzare. De la doua pana la patru luni, porcinele se vand cu preturi cuprinse intre 1 si 1,5 milioane de lei. Un batranel, modest imbracat, statea intr-un colt si tinea legat de funie un porcusor ingramadit la picioarele sale. &#8222E din gospodaria proprie, povestea batranelul. Il dau cu un milion negociabil. Cat o vrea omul sa-mi dea. Eu mai am un porc acasa si il vand pe asta. Mai scot un ban de Sarbatori&#8221. Adevaratii producatori au venit la obor cu remorcile pline de porci de lapte. Preturile sunt intre 1si 1,5 milioane de lei pentru un porc de aproximativ 15 kilograme. &#8222Sunt buni si de crescut, dar si de mancat, a afirmat Nicolae Vlad, comerciant. Pot fi taiati. Au carnea foarte frageda si de aceea sunt cautati si nici nu sunt foarte scumpi&#8221. Privitori erau, cumparatori mai putini. &#8222Sunt cam scumpi, a declarat Vasile Tabacaru, cumparator. Ma uit, poate chiar am sa cumpar. Asa cere traditia…&#8221 Comerciantii de porcine sunt adevarate enciclopedii ale traditiei Ignatului. &#8222Cand se taie porcul, e bine sa te ungi cu sange pe obraz, ca sa fii ferit de varsat, povesteste Ionica Stan. E rau sa lucrezi in ziua de Ignat, fiindca iti merge rau tot anul. Tot de Ignat e bine sa te manjesti cu sange de porc pe fata, ca sa fii rosu in obraz si sanatos&#8221. Scris de Iulia CUCU



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri