14 aprilie 2024
OpiniiEditorialCu ochii pe buzunare

Cu ochii pe buzunare

Salariații caselor de asigurări de sănătate (CAS) au învins. Cel puțin aceasta pare a fi situația până acum, după ce s-a votat proiectul de lege care permite majorarea salariilor acestora. Pentru că acești salariați AU CERUT salarii mai mari.

O astfel de cerere au făcut și alții, din mai multe domenii, nivelul de trai fiind „atacat” virulent ba de inflație și de alți factori care au erodat stabilitatea financiară personală. Iar victoria celor de CAS-uri nu este chiar singulară, și alte categorii de angajați fiind potoliți oarecum prin salarii majorate.

Dar, câți alții mai au nevoie de sporuri de acest fel? Mulți – pentru a nu spune chiar „toți ceilalți”, întrucât „prostul obicei de a mânca” ne este propriu fiecăruia. Dintre cei încă neîndestulați au fost și unii care, la fel, au protestat exact în fața sediului Guvernului sau chiar al unor ministere și instituții. Numai că ei nu au mai avut câștig de cauză și s-au întors acasă mofluzi. Ca ziarist, am fost la câteva astfel de manifestări și am văzut cu ochii mei cum nu s-au obținut rezultate favorabile. Dar, au fost și victorii asemănătoare, precum la salariații din industria alimentară ori din construcții. Și salariul minim brut a crescut. Mult, puțin, s-a mai obținut câte ceva.

Acum, mă întreb dacă nu cumva un succes ca al celor din CAS va fi un exemplu încurajator și pentru alții. Ce soluții va mai găsi Guvernul pentru toți?

Deja se anunță că de la începutul noului an inflația va reveni pe creștere, după ce în septembrie trecut a mai scăzut, în timp ce creșterea economică a decelerat semnificativ. Noile taxe și impozite pun și ele presiune pe inflație și, de aici, apar multe efecte.

Realitatea ne îndeamnă să rămânem în continuare… cu ochii pe buzunare!

spot_img

Alte titluri

spot_img

Ultimele știri