11 decembrie 2023
OpiniiEditorialCu Clima la masă

Cu Clima la masă

Am tot ignorat, noi, oamenii, negocierile globale privind schimbările climatice și efectele lor asupra alimentației, după simplul motiv „Nouă nu ni se poate întâmpla!”. Sistemele alimentare au devenit, însă, o prioritate de top și, iată, vor fi analizate la summit-ul internațional la nivel înalt COP28, care va avea loc începând cu 30 noiembrie, la Dubai.

Plouă, ninge ori e – vorba unui personaj caragialesc – „căldură mare, monșer!”, prânzul e prânz dacă e liniște în casă, în țară și în lume. Dar, iată că lucrurile se precipită chiar când îngurgităm câte ceva în tihnă, copios sau frugal.

Liderii lumii sunt așteptați să semneze o primă declarație care recunoaște „legăturile incontestabile dintre sistemele alimentare, agricultură și schimbările climatice”.

„Pentru a aborda transformarea sistemului alimentar – spune un mare specialist în domeniu -, trebuie să ne gândim la ce se cultivă, cum se cultivă, unde se cultivă și cât de mult se cultivă și, prin urmare, ce se consumă”. Alții spun că există, de asemenea, o relație în creștere între sănătatea umană precară și sănătatea planetară precară. O provocare este că o mare parte din alimentele pe care le consumă oamenii nu sunt bune pentru sănătatea lor. S-a remarcat că agricultura reprezintă acum 81% din poluarea cu amoniac din lume, care este responsabilă pentru aproximativ jumătate din decesele respiratorii din Europa.

Prin urmare, transformarea sistemului alimentar este esențială pentru combaterea schimbărilor climatice, precum și a „pierderii biodiversității, a poluării și a sănătății și bunăstării umane”.

Sistemele alimentare sunt, de asemenea, o victimă a schimbărilor climatice, care afectează productivitatea agriculturii, reduc securitatea alimentară și perturbă lanțurile de aprovizionare cu alimente.

„Afacerea nu mai este o simplă opțiune” – a mai avertizat cineva. Dacă dorim să oferim alimente nutritive unei populații globale în creștere, suntem legați de clima globală și de natură.

Se spune că uneori dormim cu dușmanul în pat. Se vede treaba că acesta se așează și la masa noastră.

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri