Intrebarea nu este in nici un caz “Când o sa scada preturile?”. Ci “Cât si cu ce consecinte?” Si nu este vorba despre scaderea TVA la alimente, cum s-ar putea crede; aceasta decizie nu a fost luata cu gândul de a reduce preturile, ci de a scoate la suprafata afacerile din zona “gri”. Preturile, insa, se vor prabusi din cauza deflatiei.

Pur si simplu, oferta de produse nu mai are un corespondent in cerere; pe de o parte, in ciuda rezultatelor macroeconomice relativ bune, cresterea nu are corespondent in buzunarele românilor iar, pe de alta parte, prelungirea crizei a determinat un comportament de consum extrem de circumspect din partea concetatenilor, care nu se grabesc nici sa cumpere – pentru ca nu au cu ce – si nici sa se imprumute – pentru ca deja s-au fript cu bancile.

Situatia economica nu este deloc roz. Anul trecut, de exemplu, Kaufland, portdrapelul retailului românesc a inregistrat o crestere de doar 10%, in conditiile in care, de la intrarea pe piata, ritmul de crestere era de 15-20%. Putem sa ne intrebam: daca cel mai puternic retailer a inregistrat astfel de rezultate, ce s-a intâmplat cu ceilalti?

PUBLICITATE

Pentru ca este si o veste proasta pentru mediul de afaceri: scaderea TVA la alimente, combinata cu scaderea preturilor care va fi antrenata de procesul deflationist va duce la falimente. Si nu vor fi putine. Insa vor fi linistite: pe margine asteapta, flamânzi, lupii care sa preia retelele cu probleme.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Sinteti induiosator, D-le Bibire, Dvs. va faceti griji pentru marii retaileri ? Nu exista, la ora actuala, lupi mai mari decit cei actuali , pe piata romaneasca, asa incat nimeni nu prea are cine sa le ia locul. Ca un mic exemplu, stiati ca fratii Schwartz, patronii LIDL ( de care apartine si Kaufland ) au o avere insumata de cca. 31 miliarde de Euro ? Credeti ca-i doare pe ei un eventual “default”, aici la noi ?

LĂSAȚI UN MESAJ