19 mai 2024
Actualitate„Crowdfunding-ul” - modul prin care micile afaceri pot obține finanțare de la...

„Crowdfunding-ul” – modul prin care micile afaceri pot obține finanțare de la publicul larg

De acum încolo, băcăuanii care dețin sume de bani disponibile investirii au posibilitatea de a le direcționa către companiile care caută finanțări, devenind, astfel, acționari ai acestor afaceri. Facilitatea este prevăzută de Legea nr. 244 din 20 iulie 2022 a finanțării participative (crowdfunding), care a intrat, deja, în vigoare, la începtul acestei luni. Noua lege transpune un regulament european, având grijă ca investitorii să fie protejați.

Potrivit normativului, micile afaceri pot obține finanțare de la publicul larg prin intermediul platformelor online. O astfel de finanţare ar putea consta în împrumuturi, achiziţionarea de valori mobiliare sau alte instrumente admise în scopul finanţării participative. Antreprenorii sunt obligați să își publice ideile de afaceri, dezvăluind o serie de informații esențiale despre proiectele lor, tocmai pentru a ști eventualii investitori în ce proiect își pun banii. În felul acesta, sunt atrași diverși oameni care dispun de ceva bani și care ar putea să participe la punerea în practică a ideilor de afaceri. Practic, este o alternativă la depozitele în bancă, plasamentul pe Bursă ori alte instrumente financiare. Astfel, proprietarii unei idei de afacere care au nevoie de capital pot ceda părți sociale din firmele lor. Mai există și varianta de a împrumuta bani de la investitori, pe care să-i ramburseze când afacerea va începe să producă profit.

Platformele de „crowdfunding” – interfața dintre investitori și antreprenorii care caută finanțări



La mijloc, apar platformele digitale de „crowdfunding” care, practic, vor pune în legătură potenţialii investitori sau împrumutători cu mediul de afaceri care caută finanţare. Astfel, prin intermediul acestor platforme, oricine poate investi într-un start up. Pentru că investițiile în astfel de afaceri aflate la început de drum prezintă o serie de riscuri (determinate inclusiv de schimbările macroeconomice sau modificările din legislație), platformele vor trece printr-un proces de autorizare. În plus, dezvoltatorii de proiecte vor fi obligați să redacteze și să publice o fișă cu informații esențiale în care vor fi trecute atât datele de contact, identitatea conduceri, cât și indicatorii financiari sau drepturile investitorilor, inclusiv condițiile de retragere a acestora. Informațiile trebuie să fie corecte, exacte și clare, astfel încât să ofere o informare completă și să nu inducă în eroare. „Nu este admisă utilizarea formulărilor de tipul «cel mai mare», «cel mai bun furnizor de servicii de finanțare participativă» sau orice alte expresii similare. (…) Este interzisă utilizarea de estimări privitoare la realizările viitoare ale furnizorului de servicii de finanțare participativă și a declarațiilor investitorilor anteriori, prezenți sau potențiali, ce au legătură cu furnizorul de servicii de finanțare participativă sau cu proiecte de finanțare participativă anterioare”, mai prevede legea. Dezvoltatorul de proiect, alături de ceilalți din echipa de conducere, va răspunde dacă informațiile privind investiția incluse în fișă induc în eroare, sunt inexacte sau se omit detalii esențiale. Sancțiunile contravenționale principale, în cazul persoanelor juridice, pot fi sub formă de avertisment sau de amendă de la 10.000 lei la 2.433.700 lei sau de până la 5% din cifra de afaceri anuală totală a persoanei juridice respective. În cazul persoanelor fizice, sunt prevăzute avertisment sau amenda de la 5.000 lei la 2.433.700 lei sau până la de două ori valoarea beneficiului rezultat din încălcare. Complementar, se poate interzice, până la 5 ani, exercitarea funcției de conducere în cadrul furnizorilor de servicii de finanțare participativă.

Investitorii vor fi protejați

De altfel, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este instituția responsabilă cu îndeplinirea funcţiilor şi sarcinilor prevăzute în legislație, precum şi sancţiunile aplicabile în cazul nerespectării prevederilor acestuia, termenele de depunere a documentelor în vederea autorizării în calitate de furnizor european de servicii de finanţare participativă, condiţiile de retragere a autorizaţiei. „ASF este deschisă unui dialog tehnic, eficient şi constructiv cu entităţile care urmează să solicite autorizarea în calitate de furnizori de servicii de finanţare participativă”, au transmis reprezentanții ASF. Potrivit legii, pentru a putea administra o platformă de „crowdfunding”, cel puțin jumătate dintre membrii din conducerea firmei care asigură astfel de servicii de finanțare participativă trebuie să fie absolvenți, cu diplomă de licență sau de master, ai unei instituții de învățământ superior în domeniile financiar-bancar, economic, juridic, contabilitate, audit, administrație publică sau tehnologia informației și posedă experiență profesională, în domeniile menționate anterior, de minimum 3 ani. Mai mult, ASF va colabora cu BNR, dat fiind faptul că la mijloc va fi vorba inclusiv de împrumuturi de bani, dar și cu Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA), crowdfunding-ul permițând și achiziţionarea de valori mobiliare.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri