28 aprilie 2024
SportCroit sa fie campion!

Croit sa fie campion!

Cel mai promitator judoka bacauan, Mircea Croitoru, viseaza o medalie la Olimpiada din 2020

Joi dupa-amiaza pleaca la Piatra Arsa, in cantonament cu lotul national de juniori al României, la vara are treaba cu Europenele de judo de la Bucuresti si Mondialele de la Miami, iar peste un an isi doreste sa devina student in Germania.

Daca-l intrebi, asa, la deruta, cam ce planuri ar avea pentru 2020, pustiul de 17 ani nu se pierde deloc. Dimpotriva, raspunde zâmbind, iar largimea zâmbetului o depaseste pe cea a umerilor: “Ohoo, dar atunci e Olimpiada! Voi lupta pentru o medalie, fara doar si poate”. Viata lui Mircea Croitoru, cel mai promitator judoka bacauan de la Costel Danculea incoace, se aseamana cu o agenda. Dar nu una scortoasa!



E un gadget smecher ale carui file le glisezi usor, descoperind la tot pasul surprize placute, cum ar fi legendele celor 47 de ronini, subiectul literar preferat sau procedeele lui Yasuhiro Yamashita, idolul sau din judo. Ia mai da o pagina, Mircea!

Un mod de viata

fond mircea croitoru 1Mircea Croitoru practica judo-ul de la 8 ani. L- a adus tatal sau, preotul Alexandru Croitoru, care stie bine cu ce se manânca sportul dupa ce el insusi a facut vreo sase ani de karate, doi de fotbal si cam tot atâtia de judo. Mama lui Mircea, de profesie medic de familie, a pledat si ea pentru activitatea sportiva a fiului. Evident, in numele lui “mens sana in corpore sano”.

“La inceput, am vrut sa ma las. Pe bune! Eram mic, luam bataie, lucrurile nu prea mergeau si, asa cum se intâmpla in astfel de cazuri, cel mai simplu ar fi fost sa renunt. Din fericire, nu m-au lasat nici ai mei si nici domnul profesor Aurel Chelariu; lor le datorez succesele mele. A venit apoi primul rezultat important din cariera, un bronz la Nationalele din 2006, iar astazi nu concep sa traiesc fara judo. E un mod de viata.”
Mircea Croitoru

Sub bronz nu e nimic!

Dupa bronzul din 2006, folder-ul medaliilor din agenda-computer a lui Mircea Croitoru, legitimat la SCM Bacau.s-a imbogatit serios. Iar cele mai notabile rezultate au venit anul trecut, in 2013. Lucky 2013! Succesul de la Cupa Europei si locul trei obtinut la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Utrecht s-au dovedit o nimica toata in comparatie cu bronzul continental de cadeti de la Talinn.

“E cel mai bun rezultat al meu de pâna acum. Si când ma gândesc ca am ratat uite-asa calificarea in finala”, pocneste din degete, cu gândul la infrângerea suferita in fata rusului Ruslan Sakhnazov. Uneori, insa, lupta pentru bronz poate fi mai grea decât cea pentru aur. Mircea explica paradoxul de parca ar fi la un concurs de debate: “Daca esti invins in finala mare, ai argintul asigurat. Daca pierzi insa finala mica, e ca si cum ai cadea fara plasa; sub bronz nu mai e nimic”.

In România, dupa petrol

Apropo de debate si de plasa de sustinere: Mircea este elev in clasa a XI-a la sectia de filologie a Colegiului “Ferdinand”, iar absentele cauzate de participarea la competitii sau cantonamente nu au lasat urme in catalog. A terminat clasa a noua cu media generala de 9.55, iar intr-a zecea a avut 9.30. Asa sportiv, asa elev! “Adevarul e ca imi place scoala, chiar daca visul meu este altul: as vrea sa-mi deschid o sala de judo.

Asta, bineinteles, dupa ce voi urma cursurile unei Facultati de Educatie Fizica si Sport si-mi voi lua inclusiv masterul si doctoratul in domeniu. Cu precizarea ca studiile le voi face in Germania, tara de origine a strabunicii mele. Tatal ei era prospector si a venit in România dupa petrol”, spune herr Croitoru, care studiaza intens in particular limba germana.

Spre 2020, via 2016

Pâna la studiile din Germania si la sala de judo, Mircea Croitoru are de treaba. In vara, tinteste o medalie la Europenele de juniori de la Bucuresti (“Ma simt obligat, doar concurez la mine-n tara!”), dupa care va incerca sa se revanseze pentru Mondialul nereusit de anul trecut, din State, unde l-a dat peste cap fusul orar: “Am luptat atunci când in România era 3 noaptea”. Mircea da filele cu repeziciune, indreptându-si degetul si privirea catre Olimpiada de la Rio din 2016: “Sper sa ajung acolo, pentru a vedea cum e.

Doar v-am spus ca telul meu ramâne podiumul la Jocurile Olimpice din 2020”. Ultimul cuvânt nu-l poate avea decât profesorul si antrenorul lui Mircea.

fond mircea croitoru 2

“Mircea poate ajunge la Rio de Janeiro. Am luat deja legatura cu Federatia pentru un program de pregatire care sa vizeze calificarea la Olimpiada din 2016. Ar fi pacat ca Mircea sa nu beneficieze de tot sprijinul, mai ales ca are potential si stofa”.
Aurel Chelariu

Si e croit sa fie campion!

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri