Maria Irimia, sotia barbatului muscat

* criza vaccinului antirabic provoaca panica printre pacienti * Spitalul Judetean de Urgenta mai are pe stoc doar vaccinuri pentru cazuri cu potential strict de rabie * pentru a face fata solicitarilor, SJU Bacau s-a imprumutat cu vaccin antirabic de la Spitalul Onesti

De la inceputul anului si pâna in prezent, la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau au ajuns 306 cazuri in consultatii, din care doar 264 au necesitat vaccinare antirabica. De la inceputul lunii noiembrie si pâna in prezent, trei copii au ajuns muscati de câini si adusi la Unitatea de Primiri Urgente. Conducerea Spitalului Judetean Bacau spune ca medicii au avut vaccin antirabic pâna in noiembrie si cu toate demersurile facute, medicamentul nu a putut fi achizitionat pentru ca Ministerul Sanatatii nu a emis ordinul de pret. Furnizorii de medicamente au pe stoc vaccinul antirabic, insa, asteapta ca ordinul de pret sa fie publicat in Monitorul Oficial, pentru a putea onora mai apoi comenzile.
 
Tratament amânat
 
Criza de vaccin antirabic il afecteaza inclusiv pe Vasilica Irimia, un bacauan muscat de un câine in apropiere de Piata de Gros, din cartierul Gheraiesti. Nefericita intâmplare s-a petrecut in urma cu o luna, iar de atunci si pâna in prezent, barbatul a facut patru din cele cinci injectii necesare in tratamentul antirabic. Sâmbata, când s-a prezentat la spital pentru a i se administra ultima doza din tratamentul antirabic, cadrele medicale i-au spus ca nu au vaccinul. “De atunci, in fiecare zi am sunat la spital sa intreb daca au primit vaccinul si ne tot amâna de fiecare data. Astazi (ieri, n.r.) mi s-a spus ca-i sunt suficiente cele patru injectii facute pâna acum si ca n-o sa moara din asta. Cum se poate sa fim tratati astfel?!? Daca tratamentul presupune cinci vaccinuri, eu vreau sa le faca pe toate! Am avut o experienta neplacuta cu un vecin muscat de un câine caruia nu i s-a facut corect tratamentul si a murit in chinuri un an mai târziu, urlând exact ca un câine. Nu vreau sa pateasca si sotul meu la fel!”, declara Maria Irimia, sotia barbatului muscat de câine.
 
Rabia este incurabila
 
Serul antirabic este necesar pacientilor muscati de animale atunci când exista suspiciune de rabie. Conducerea SJU Bacau spune ca a imprumutat vaccinul Verorab de la Spitalul Onesti pentru a face fata cazurilor grave. “Vin in continuare in serviciul de primiri urgente pacientie muscati de câini. Media este de 3 – 4 persoane/zi. Pacientii se prezinta la UPU adulti sau UPU copii, primesc o fisa de prezentare si sunt trimisi in Sectia de Boli Infectioase unde este Centrul Antirabic, pentru a se clarifica situatia muscaturii si a se stabili daca se impune vaccinarea”, declara dr. Aurelia Taga, director medical la SJU Bacau.

PUBLICITATE

Medicul recunoaste ca in aceasta luna exista o problema cu aprovizionarea, din cauza ca nu a fost semnat ordinul de pret pentru acest vaccin. “Furnizorii au raspuns demersurilor noastre si ne-au asigurat ca au produsul, urmând ca acesta sa fie distribuit in teren când este semnat ordinul de pret. Noi nu avem deocamdata pacienti la care sa fi fost necesara administrarea vaccinarii si la care sa nu-l putem initia. Dupa cum stiti, vaccinarea antirabica se face in 4 – 5 doze si presupune o anumita perioada de timp. Sa speram ca pâna se epuizeaza rezerva noastra nu se vor intâmpla cazuri deosebite”, spune dr. Aurelia Taga, director medical la SJU Bacau. Rabia sau turbarea este o boala infectioasa frecventa la animale dar transmisibila si la om. Ea se manifesta prin accese nervoase puternice, urmate de paralizie si apoi de moarte. Din momentul aparitiei simptomelor, boala devine incurabila.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

 1. “Am avut o experienta neplacuta cu un vecin muscat de un câine caruia nu i s-a facut corect tratamentul si a murit in chinuri un an mai târziu, urlând exact ca un câine” unde le gasiti pe astea.
  Hahahahhaha. Rabia nu apare dupa un an de la muscatura si trebuie sa fie o muscatura de la un animal din zone cu padure care sa ia contact cu o vulpe cu un lup care are rabie. Nu se ia chiar asa de la orice pichinez.

  Dupa melodia aia NU SUNT PICHINEZ EU RUP LESA NU MA POTI DRESA.
  A luat-o razna lumea asta. Intradevar pot aparea si cazuri cand chiar este nevoie sa-i faci neaparat dar cazul asta chiar nu este concludent ca a auzit ca a murit vecinu ca facea ca lupu

 2. am ajuns in 2015 cu ajutorul tovarasilor psd sa traim printre caini maidanezi.
  auzi: lipsa vaccin antirabic………….
  huooooooooooo,putori psd,securisti ieftini ce sunteti

 3. rusine, va doare drept in coate de pacienti, numai la bani sa trageti, nimica nu faceti si lasati ca oamenii sa sufere de dureri si sa fie muscaturi de caini, nimeni nu face nimic sa adune toti cainii din tot bacaul ca sa nu mai existe pericol public !!!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ