Modificarea celor doua coduri prin Ordonanta de Urgenta poate fi cea mai grava criza constitutionala din ultimii zece ani având in vedere gravitatea problemei si faptul ca aproape ca nu mai exista politicieni care sa se poata lupta cu derapajele antidemocratice ale Guvernului.

Pe scurt, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconforme cu Legea Fundamentala mai multe paragrafe din Codul Penal si din Codul de Procedura Penala, Guvernul a adoptat pe furis, fara sa se consulte cu nimeni, o Ordonanta de Urgenta care a modificat cele doua documente.

Doar ca, potrivit mai multor decizii ale Curtii Constitutionale, Executivul nu are voie sa indrepte erorile unui act declarat neconstitutional prin Ordonanta, ci poate, cel mult, sa formuleze un proiect de lege pe care sa-l transmita Parlamentului.

PUBLICITATE

Dar problema nu se opreste aici: odata cu modificarea acelor articole declarate neconstitutionale, Guvernul a mai modificat si alte articole, a caror schimbare nu a fost solicitata de nimeni. Culmea, schimbarile operate de Guvern dau puteri mai mari procurorilor, care primesc din drepturile judecatorilor.

Câteva exemple: procurorul primeste dreptul sa ceara date financiare despre un cetatean fara a mai trece prin filtrul judecatorului de drepturi si libertati, procurorul poate revoca masura controlului judiciar dispusa de un judecator de drepturi si libertati sau poate obtine perchezitia unei persoane, la fel, fara acordul judecatorului.

Oricum ai da-o, este vorba despre afectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti iar Constitutia spune clar ca acest subiect nu poate fi obiectul unei Ordonante de Urgenta. Dupa cum am vazut, OUG de modificare a celor doua coduri incalca Legea Fundamentala.

Pâna acum, insa, nu prea am auzit voci care sa protesteze. Societatea civila mai are putin si chiar aplauda aceste schimbari, politicienii sunt tinuti in sah de dosare iar cetatenii isi pun selfiuri pe Facebook.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ