26 aprilie 2024
ActualitateCreșterea monedei euro - probleme și soluții

Creșterea monedei euro – probleme și soluții

Un nou curs maxim a fost înregistrat de moneda euro. Evoluția acesteia a fost catalizată de instabilitatea politică, nivelul crescut al datoriei publice, deficitul de balanță comercială (importuri mai mari decât exporturi), inflația ș.a. Creșterea euro afectează grav viețile românilor care se văd nevoiți să scoată mai mulți bani din portofele pentru plata facturilor, a chiriilor sau a creditelor sau pentru un plin la mașină.

Euro nu dă niciun semn că ar vrea să se odihnească puțin, înregistrând, în continuare, creșteri, de la o zi la alta. Bunăoară, miercuri, 22 septembrie, moneda unică europeană a atins un nou maxim istoric, ajungând la valoarea de 4,9495 de lei, în creștere cu 0,02% față cotația din ziua precedentă. Francul elvețian urmează același trend, fiind cotat, la cursul oficial, al Băncii Naționale, la 4,5738 de lei, de la 4,5589 de lei, cât a fost marți. Pentru cei mai mulți dintre noi, aceste vești trec ușor pe lângă urechi, dată fiind atenția concentrată mai mult pe problemele vieții. Totuși, este bine de știut că, de moneda euro, depind, în mare măsură, și aceste „probleme ale vieții”.

De ce crește euro?



Este întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem toți, dacă ne socotim că euro este dirijorul care … dă tonul scumpirilor, mai ales de când ne-am înfrățit în marea familie UE. Sigur, ar fi fost mai confortabil să avem cursul ceva mai mic, de dinainte de pandemie. Sau să fim incluși și noi în zona Schengen. Cert este euro a crescut tocmai din cauza crizei care a lovit întreaga lume. Or, în perioadele de criză, oamenii cu bani sunt atrași de monede mai puternice. Prin urmare, cererea este mai mare pentru euro, decât pentru leul românesc.

Chiar și românii care s-au întors cu bani din străinătate aleg să-și păstreze economiile tot în euro, deși băncile au dobânzi extrem de mici, chiar zero în unele cazuri. Aceștia mizează pe faptul că banii lor vor fi mai în siguranță în bănci, câștigând, eventual, din diferența de schimb valutar. Pe de altă parte, când dobânzile la lei scad, investitorii nu mai sunt interesați să investească în lei, cererea pentru moneda națională scăzând. Astfel, se ajunge la o inevitabilă scădere a valorii leului.

Fără doar și poate, cursul leu – euro este afectat cel mai mult de deficitul de balanță comercială. Mai exact, de dezechilibrul care apare atunci când importăm mai mult decât exportăm, operațiuni derulate, evident, în euro. La aceasta se adaugă inflația (semnificativ mai mare decât în majoritatea statelor europene) și datoria publică și, nu în ultimul rând, instabilitatea politică, tensiunile interne din mediul politic.

Cum ne afectează un euro crescut?

Slăbirea leului în raport cu euro se simte în buzunarele tuturor băcăuanilor. Și asta pentru că toți suntem nevoiți să plătim utilitățile – gaz, curent electric, toți avem abonamente la telefon sau ne deplasăm cu mașinile care, în general, funcționează cu carburanți. Iată, deci, cel puțin trei exemple în care euro își face de cap. Toate aceste situații enumerate presupun moneda unică europeană, aflată acum pe cai mari. Mai mult, un procent uriaș din produsele care se regăsesc pe rafturi sunt aduse din afara țării, pe euro, bineînțeles. Nu în ultimul rând, în piața imobiliară, oferta la case și terenuri este calculată tot în moneda unică europeană.

Și nu doar achizițiile, ci și chiriile (în cazul locuințelor). Ultimii, dar nu cei din urmă, sunt băcăuanii care au împrumuturi în euro, pentru rambursarea creditului fiind nevoiți să cumpere euro, evident la cursul actual, fie de la bănci (sunt câteva care oferă spre cumpărare euro la cursul BNR: Raiffeisen, Unicredit, Intesa Sanpaolo, cea din urmă doar pentru plata ratelor la împrumuturi), fie de la casele de schimb valutar independente.

Sfaturi de la specialiști

În aceste condiții, consultanții financiari ne recomandă să cumpărăm euro la cursul oficial, să ne împrumutăm (doar dacă este nevoie) în moneda în care avem salariul sau venitul, să economisim în moneda în care cheltuim: în euro, pentru plata vacanței în afara țării, cumpărarea unei proprietăți – casă sau teren, studiile în străinătate ale copiilor etc, sau în lei, dacă punem un ban deoparte pentru fondul de urgență, care, practic, n-ar trebui să lipsească din nicio familie.

Un alt sfat este să diversificăm economiile, nu doar în conturi bancare, ci și în titluri de stat sau fonduri de investiții. Cel mai important este…să fim cumpătați. Este soluția care ne poate ajuta să trecem ceva mai ușor și peste această criză. Din nou.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri