17 mai 2024
Prima PaginăCrestere cu 26 la suta a furturilor si infractiunilor cu violenta

Crestere cu 26 la suta a furturilor si infractiunilor cu violenta

Se fura pe rupte in Bacau

Numarul acestui gen de infractiuni a crescut cu 26 la suta fata de anul trecut. Cea mai insemnata crestere s-a inregistrat la furturile din locuinta. Nici trendul infractiunilor cu violenta nu este de neglijat, in primele sase luni ale anului fiind constatate 117 tâlharii si de trei ori mai multe vatamari corporale grave.

Politistii nu tin pasul cu raufacatorii. Din cauza schimbarilor si reorganizarilor din sistem, cel putin in mediul rural, infractorii parca au fost scapati din frâu. In prima jumatate a acestui an, la nivelul judetul Bacau s-au inregistrat 1.965 de fapte de furt, cu circa 26 la suta mai multe fata de perioada similara a anului trecut, când au fost 1.551 de infractiuni de acest gen. Oficialii de la Inspectoratul de Politie Judetean Bacau spun insa ca „judetul Bacau se situeaza sub media nationala, mai precis pe locul 24 în clasamentul national. De asemenea, suntem sub media nationala, respectiv pe locul 20, si în privinta furturilor din locuinte”, spune inspectorul Narcisa Butnaru, purtatorul de cuvânt al IPJ Bacau. Si chiar daca suntem sub media nationala, furturile din locuinte sunt cu mult pentru numarul celor de anul trecut. In primele sase lui ale lui 2012 au fost constatate 414 fapte, fata de 307 câte au fost in perioada similara a anului trecut. In schimb au fost mai putine furturi din societati comerciale, 149, fata de 166 in 2011, si au mai fost si 59 de furturi din buzunare sau posete. In municipiul Bacau, in primul semestru al acestui an au fost constatate 504 furturi, mai putine fata de anul trecut când au fost 525, dintre care 53 de furturi din locuinte, fata de 93 in 2011, 64 din societati comerciale, aproape la fel ca anul trecut si 40 de furturi din buzunare, in crestere de perioada similara din 2011 când au fost doar 26.



Mai multe crime

Nu doar infractiunile de furt au cunoscut cresteri ci si cele comise prin violenta, respectiv tâlhariile care au fost in numar de 112, fata de 2011 când au fost 70. „Este important de precizat ca în perioada analizata nu s-au înregistrat fapte de tâlharie comise prin moduri de operare deosebite si nici urmate de moartea victimei”, a mai spus Butnaru. Unii au mers mai departe cu violenta si s-a ajuns chiar la moarte de om, dar nu ca sa le fure ceva ci pur si simplu s-au luat la bataie pe fondul consumului de alcool sau a unor neintelegeri mai vechi. In prima parte a anului au fost 12 crime, cu patru mai multe fata de anul trecut, 2 infractiuni de lovituri cauzatoare de moarte, in conditiile in care in primele sase luni ale lui 2011 nu a fost niciuna, si 12 vatamari corporale grave, de trei ori mai multe fata de perioada similara a anului trecut.

O idee nu tocmai buna

Politistii au lasat sa se inteleaga faptul ca rezultatele slabe s-au datorat modificarilor aduse inca de anul trecut politiei din mediul rural, atunci când cele peste 80 de posturi de politie din judet au fost desfiintate si in locul lor au aparut doar 10 sectii rurale. Sistemul de patrulare s-a dovedit a fi unul costisitor, iar rau-facatorii au prins mai mult curaj stiind ca nu mai sunt politisti in sat in permanenta. De aceea, de la 1 septembrie posturile vor fi din nou functionale si se vrea astfel ca starea infractionala sa fie mai bine controlata.

Prima masura: reinfiintarea posturilor de politie

Pentru ca datele sunt cunoscute la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor, prima masura care a fost luata de actualul ministru, Mircea Dusa, a fost semnarea ordinului de reinfiintare a posturilor de politie in mediul rural. Prezent in Bacau pentru o intâlnire cu subalternii din zona Moldovei, ministrul de interne a declarat ca “am luat aceasta decizie pentru a asigura o gestionare mai riguroasa si eficienta a problemelor de ordine publica si siguranta a cetateanului. Consider ca prin desfiintarea posturilor rurale, obiectivele pe care Politia le are vizavi de siguranta cetateanului au fost reduse. Zece politisti care stateau intr-un birou la municipiu nu putea gestiona evenimentele dintr-o localitate, pe o suprafata foarte mare si cu mijloace putine. Au crescut si cheltuielile foarte mult, cu deplasarea la 80 de kilometri pentru a ajunge la un incident”.

„Cred ca ar trebui sa deblocheze mai multe posturi si sa mai faca angajari ca in ritmul asta nu vor putea face fata. Este saracie, iar in vremuri de saracie se inmultesc si infractorii.”
Ionel Paduraru – agent comercial

„Parintii mei stau la tara si se plâng tot timpul ca se fura foarte mult atât de pe câmp, in aceasta perioada, dar si din curti. Trebuie sa se gaseasca o solutie cât mai urgent.”
Marina Cozma – profesoara

„Nu trebuie sa ne mire ca s-a ajuns aici. Sunt furturi, crime si batai mai multe pentru ca se consuma mult alcool, politistii sunt putini si probabil nu mai fac fata. Trebuie sa ne pazim singuri. Copilului meu i-au furat telefonul când venea de la scoala. Nu s-a rezolvat nimic.”
Ciprian Mardare – sofer

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri