28 aprilie 2024
ActualitateCresa a ajuns o loterie

Cresa a ajuns o loterie

Daca la gradinitele din oras parintii mai au noroc sa gaseasca un loc pentru micutii lor, la cresa batalia este si mai mare. Dosarele se depun chiar si cu un an inainte, dar chiar si asa nu exista garantia ca micutul va putea fi gazduit. Parintii spun ca la cresele de stat sunt mai multe avantaje, decat la cele private.

Capacitatea Cresei nr. 3, de pe strada Pictor Andreescu este de doar 80 de locuri. Aici, ca la toate cresele din municipiu (nu sunt foarte multe: doar cinci), dosarele de inscriere se primesc permanent, dar cei care vor sa aiba o minima sansa de a prinde un loc depun documentele cu cel putin un an inainte. "A fost foarte greu sa gasesc loc la cresa. Eu stau pe Unirii, aproape de centru si tocmai aici am gasit. Si la gradinita este greu, dar la cresa este mai dificil pentru ca sunt mai putine in Bacau", ne-a spus Oana Condurat, parinte. Aceasta a marturisit ca a depus o cerere inca din luna ianuarie anul trecut si abia a reusit sa intre in toamna la cresa. "Din ianuarie am venit la inscriere pentru septembrie. Mi se spunea ca nu mai sunt locuri pentru ca au venit cei din zona si abia am gasit. La privat este o diferenta mare de pret, de la 100 la 700 de lei. In plus, aici clasele sunt aerisite, mai mari", arata femeia. "Secretul este sa cauti mai din timp si sa perseverezi", spune si Costica Cristescu. Tatal este multumit de conditiile care sunt in cresa si spune ca pretul platit este sensibil mai mic decat la privat.

Doi sau trei pe un loc

La Cresa 3, sunt de doua ori mai multe cereri decat numarul de locuri disponibile in toamna. 100 de copii sunt inscrisi pe 50 de locuri. "Este foarte greu pentru ca nu sunt suficiente locuri. Am sfatuit colegele sa isi faca o estimare a locurilor care vor ramane libere, dar nu toti copiii din grupele mai mari pleaca, pentru ca nu au trei ani impliniti", a explicat Valentina Dospinescu, directorul cresei. Si la Cresa 4, aflata in spate la Piata Sud locurile sunt limitate. De altfel, aceste doua unitati deservesc aproape intreaga zona de sud a orasului. "Primim cererile si cu un an inainte. Deocamdata avem 60 de cereri pentru 20 de locuri. In functie de data cererii se face selectia, altfel nu au cum sa ii multumesti pe toti, nu exista spatiu", a explicat asistentul sef al Cresei 4, Geanina Dorneanu.
Pentru ca este atat de mare aglomeratia, de multe ori se depaseste cu mult numarul maxim de copii prevazut de lege. "Vin zilnic cam 4-5 parinti, dar nu mai primim cereri din ianuarie. Degeaba le primesc si la toamna sa le zic ca nu avem cum sa ii gazduim. Nu avem cum sa facem departajare doar pe baza adresei. Fiind doar cinci crese in oras nu au ai cum sa folosesti acest criteriu", a mai spus Dorneanu.



Un spatiu in plus, dar ocupat deocamdata

In cladirea in care functioneaza Cresa 4 ar mai exista doua sali unde s-ar putea organiza alte doua grupe, adica 40 de copii ar putea fi gazduiti in fiecare zi. Dar, pana in 2014, acolo are contract de inchiriere Fundatia Teatrala Neghinita pentru activitatile sale. La momentul incheierii contractului la cresa cererile nu erau atat de multe ca acum.
"Au fost discutii cu privire la acest spatiu pentru ca e nevoie de loc mai mult pentru cresa. Daca stam sa ne gandim comparativ la numarul de copii care frecventeaza cresa si cei care vin la club este o discrepanta mare. La cresa sunt 30 de copii, in timp ce la club vin 130 de copii de cel putin trei ori pe saptamana. Nu vad un alt spatiu unde copiii din judet ar putea sa isi desfasoare aptitudinile artistice cum se face la «Neghinita»", a declarat presedintele Ionel Tanase.
Nici municipalitatea nu va construi pana la toamna alte spatii pentru cei mici, asadar ramane tot in sarcina parintilor sa gaseasca o unitate dispusa sa le primeasca micutul. Altfel, trebuie sa apeleze la bunici, vecini sau bone.

Cresele ar urma sa treaca in administrarea Inspectoratului Scolar Judetean. In aceste conditii, institutia ar putea controla procedura de inscriere si eventual ar putea gasi spatii in plus. "De exemplu, fiecare gradinita ar putea organiza si o grupa de copii de cresa", spune inspectorul de invatamant prescolar Aurelia Pitu.
Andreea Gavrila

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri