Cu două săptâmâni înainte de declararea pandemiei de coronavirus, creditele bancare ale băcăuanilor au înregistrat un salt semnificativ, în timp ce economiile au scăzut, pentru prima oară din luna septembrie, cu aproape 30%. Restanțele bancare au bătut, însă, pasul pe loc. Anul bancar 2020 al băcăuanilor începuse cu economiile bancare în creștere, dar și cu un volum al creditelor la cote ceva mai mari.

 Aceste cote și tendințe pot fi observate în datelor făcute publice de Banca Națională a României (BNR). La finele lunii februarie, în județul Bacău nivelul economiilor a ajuns la aproape 12,5 miliarde de lei, al creditelor acordate la peste 4,3 miliarde, iar al restanțelor la credite la aproape 87 de milioane de lei.

 

Județul Bacău are, în Regiunea Nord-Est, a doua cea mai mare valoare a creditelor bancare primite de populație, după județul Iași cu 10.471 milioane de lei. Însă, valoarea creditelor, în volum, pentru județul Bacău este tot mai mult sub jumătatea celei din Iași. Pe ultimele locuri rămân județele Vaslui și Botoșani, urmate de Neamț și Suceava.

 

Conform datelor BNR, în Bacău ponderea restanțelor în total credite a ajuns la 2% în februarie, față de 2,03% în luna ianuarie și 2,05% în decembrie. În Regiunea Nord-Est, însă, ponderea a crescut în februarie, față de ianuarie, la 2,66 față de 2,58%. În octombrie 2017, proporția depășise 4%. Acum, în Regiune ponderea cea mai mare a restanțele în total credite o are județul Neamț (5,55%). În valoare, cele mai mari restanțe rămân cele din județul Iași, de 235,50 de milioane de lei.

 


PUBLICITATE