Conform calendarului crestin-ortodox, de vineri, 14 noiembrie, incepe Postul Nasterii Domnului sau Postul Craciunului.

Aceasta perioada de 40 de zile de abstinenta si curatire sufleteasca este prelungita, in anul acesta, cu inca o zi deoarece data harazita “lasatului de sec”, cazând intr-o zi de vineri, ea se adauga la postul propriu-zis.

In acest timp se posteste de carne , oua si brânza. De asemenea, zilele de luni, miercuri si vineri se manânca fara ulei, iar zilele de marti si joi se dezleaga la untdelemn si vin. Sâmbetele si duminicile, incepând cu cea de 22 noiembrie, pâna la 20 decembrie exclusiv, sunt dezlegari pentru consumul de ulei, vin si peste.

PUBLICITATE

La acestea se adauga sarbatorile notate cu cruce rosie in calendar, astfel Postul Craciunui este considerat a fi unul mai blând, aflat la indemâna tuturor credinciosilor.

Despre post si insemnatatea sa, parintele Arsenie Boca spunea in cuvintele sale de invatatura: “Firea trupului fiind surda, oarba si muta, nu te poti intelege cu el decât prin osteneala si foame, acestea insa trebuie conduse dupa dreapta socoteala, ca sa nu dauneze sanatatii. Acestea il imblânzesc, incât nu se mai tine vrajmas lui Dumnezeu. Rugaciunea si postul scot dracii poftei si ai mâniei din trup. Foamea imblânzeste fiarele.”


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ