Fiecare tara are propriile schelete ascunse in dulap, fie ca este vorba despre sterilizarea fortata a tinerelor rebele din Suedia, masacrul a peste 500.000 de oameni in Indonezia cu binecuvântarea SUA sau rapirea copiilor eschimosilor canadieni de catre stat si incredintarea lor bisericilor spre re-educare.

Toate acestea s-au intâmplat dupa 1900, ceea ce nu impiedica, insa anumite tari sa dea lectii de democratie. Unul din cazurile cele mai interesante s-a petrecut, insa, in Groenlanda, teritoriu ce apartine de Danemarca. In incercarea de a crea un nou tip de locuitor al Groenlandei, guvernul danez a decis sa ia copiii inuitilor si sa-i educe pe continent.

Preotii si directorii de scoli au primit scrisori prin care li se cerea sa identifice copiii foarte inteligenti cu vârste cuprinse intre sase si zece ani. Copiii au fost luati si dati in ingrijirea unor familii daneze, nu inainte de a fi tinuti o vara intreaga in carantina.

PUBLICITATE

Alti copii au fost tinuti in orfelinate in care li s-a interzis sa vorbeasca limba materna.

Unii au aflat abia dupa ce au implinit 50 de ani ce li s-a intâmplat si ca au facut parte dintr-un experiment. BBC spune ca fostii copii adusi din Groenlanda nu s-au integrat in societatea daneza, formând un grup marginal; unii au devenit alcoolici si au murit tineri.

In 1998, Crucea Rosie Daneza si-a cerut scuze pentru rolul jucat in acest experiment. Un an mai târziu si organizatia Save the Children Denmark si-a cerut scuze in mod public pentru participarea la aceasa operatiune.

In 2010, dupa ce autoritatile din Groenlanda au cerut ca guvernul danez sa-si ceara scuze, Partidul Social Democrat – pe atunci in Opozitie – a cerut o ancheta independenta in aceasta problema; un an mai târziu, partidul a intrat la guvernare si a uitat de solicitare.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Și-n Australia li s-a acordat nativilor ajutoare sociale cu scopul de a li se ridica nivelul de trai iar ăia n-au făcut altceva decât să devină o populație alcoolică. De cele mai multe ori, atunci când se încearcă saltul forțat peste perioade istorice de dezvoltare cu diverse populații, deși intențiile nu sunt neapărat criminale, rezultatele sunt catastrofale. Așa că, noi, românii, suntem nevoiți să ne trăim evul mediu chiar dacă cei din jur încearcă să ne impulsioneze să o facem cu pași de gigant

  2. Da’ de lagarele pentru japonezi, infiintate de autoritatile din “patria democratiei”, imediat dupa 7 decembrie 1941 ( Pearl Harbour ), dupa modelul nazist, ce parere aveti, Domnule Bibire ? Sau astea nu se spun , pentru ca n-ar fi “politically correct” ? Si acolo au murit mii de oameni nevinovati, numai pentru ca faceau parte dintr-o etnie care n-avea nici cea mai mica legatura cu ororile razboiului care abia incepuse !

LĂSAȚI UN MESAJ