19 aprilie 2024
ActualitateCrăciunul Scriitorilor 2021 la Avangarda XXII

Crăciunul Scriitorilor 2021 la Avangarda XXII

Fundația Culturală „Georgeta și Mircea Cancicov”, din Bacău, a organizat, în parteneriat cu Asociația Culturală „Familia Lecca”, Filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor din România (USR) și Societatea Culturală „Clepsydra”, Ediția a XXIV-a „Crăciunului Scriitorilor la Avangarda XXII”. Manifestarea a avut loc la Pensiunea „Balta Albastră”, din satul Siret (Letea Veche). Ziarul Deșteptarea a fost partener media al reuniunii.

 Evenimentul a fost un prilej de a cunoaște noile preocupări și realizări ale scriitorilor băcăuani, de a se oferi premii din partea Filialei USR, a Filialei Roman a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZR) și a Filialei „Colonel Corneliu Chirieș” din Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor (ANCE) „Regina Maria”, dar și de a asista la un frumos program de colinde specifice perioadei Crăciunului.

La manifestări au fost prezenți, alături de președintele Fundației Cancicov, poetul și ziaristul Victor Munteanu și de scriitorii din județele Bacău și Neamț, Dumitru Brăneanu – președintele Filialei Bacău a USR, Constantin Dorian Pocovnicu și Dănuț Voicu – președintele de onoare și președintele în exercițiu ai Filialei Bacău a ANCE, profesori universitari, istorici și profesori de istorie și șefi de întreprinderi și instituții.



Momentele artistice ale manifestării au fost susținute (în ordinea prezenței pe scenă) Grupul vocal „Teișorul”, de la Colegiul Național de Artă „George Apostu”, din Bacău, coordonat de profesorul Florin Blaj, Maria Tătaru, Florin Țuțuianu, Grupul vocal „Vatra Satului, al Asociației Despărțământul Astra „Vasile Alecsandri” Bacău, coordonat de Ioachim Dămoc, Oana Crețu și elevele sale de la Colegiul „George Apostu” (Ansamblul „Teișorul” și Grupul vocal „Florile Moldovei”), Marian Vătămănescu.

Cine sunt premianții din acest an la Crăciunul Scriitorilor

Un premiu special al Fundației Cancicov a fost acordat președintelui Asociației „Familia Lecca”, Dumitru Lecca, pentru promovarea și sprijinirea culturii băcăuane și românești, care din motive obiective nu a putut fi prezent la această ediție a Crăciunului Scriitorilor.

Fundația Cancicov a oferit premii prof. univ. dr. Mihai Deju, președintelui Filialei Cultul Eroilor din Bacău și președintelui Filialei Bacău a ANCE, Dănuț Voicu.
Premiile pentru cel mai bun ziarist al anului au fost acordate de Filiala Roman a UZPR, condusă de Cornel Paiu. Acestea au fost oferite post-mortem fostului președinte al UZPR, Doru Dinu Glăvan, și foștilor ziariști Alexandru Mihăilă și Mircea Bostan.

Premiul pentru cel mai bun scriitor al anului a fost oferit lui Lucian Strochi.

Asociația Culturală „Familia Lecca” i-a premiat pe solista Maria Tătaru și pe profesorul Mitică Pricopie.

Premiul special al Filialei Bacău a USR a fost oferit de Dumitru Brăneanu poetei Silvia Miler, pentru cartea „A mare pentru un amic”.

Și Filiala ANCE Bacău a fost invitată să ofere premii. Președintele ei, Dănuț Voicu, a oferit la început Diploma aniversară la împlinirea a 30 de ani de la reînființarea ANCE lui Victor Munteanu și Dumitru Brăneanu. Diplome de excelență au fost înmânate lui Constantin Dorian Pocovnicu și istoricului Vilică Munteanu.

La microfonul manifestării au mai venit, pentru a exprima opinii, scriitorii prof. univ. dr. Vasile George Puiu, Dan Dumitru Iacob, Teodor George Calcan, Dan Perșa, Adrian Lungu, Cornel Galben, profesorii de istorie Vilică Munteanu, Adrian Horodnic, profesorul Paul Șova, Vasile Șoiman, Dorin Vieriu – directorul Reprezentanței RAR Bacău, profesorul de arte plastice Ion Burlacu, inginerul Petru Viziteu și profesoara Irina Leonte – soția preotului Constantin Leonte, plecat și el, prea devreme, către Domnul.

Reuniunea s-a încheiat cu un Te Deum în memoria Eroilor Neamului și a patronilor spirituali ai Fundației Cancicov, ai Familiei Boierilor Lecca și a memoriei scriitorilor, artiștilor și intelectualilor Avangardei XXII ridicați la Domnul. Slujba a fost ținută de preoții Marian Vătămănescu și Ionel Adam.

Opinii ale participanților

Prof. univ. dr. Mihai Deju: Au trecut mai bine de 20 de ani de când sunt alături de Fundația Cancicov, unde regăsim sprijin sufletesc, momente de a ieși din cotidian, din greutățile vremurilor pe care le parcurgem. Suntem alături de cei care creează frumosul, de cei care știu să se joace cu cuvintele și să ne mângâie sufletele. Mă bucur că sunt prezenți aici și tineri, cei care vor duce mai departe tradițiile, națiunea română, pentru că fără cultură, fără educație popoarele sunt sortite pieirii, lucru dorit de unii în această eră a globalizării, prin subjugarea economiilor naționale.

Prof. univ. dr. Vasile George Puiu l-a invocat pe cel pe care îl consideră unul dintre cei mai mari poeți ai neamului românesc, Nicolae Dabija, plecat de curând spre Dumnezeu, și a recitat versurile pe care le are într-un volum omagial dedicat academicianului și scriitorului moldovean.

Dan Perșa – Fundația Cancicov este o organizație longevivă, care a funcționat și în vremurile normale, dar și în cele de acum. Și a reușit să facă și în prezent un act cultural viu, un fapt strălucit pentru Bacău.

Adrian Lungu – În ultimul timp, și la noi în țară, dar și peste tot în lume nu prea ne mai înțelegem de la om la om. Însă, Victor Munteanu reușește să ne aducă alături, punând mult suflet în ceea ce face. Neînțelegerea dintre noi, oamenii, ar trebui să dispară, iar pe noi ar trebui să unească tot mai mult limba română.

Cornel Galben – Victor Munteanu face acum ce știe și ce a inițiat cu decenii în urmă. Trebuie să fim cu toții alături de el.

Vilică Munteanu – Bunicul tatălui meu a fost secretarul Ligii culturale – filiala Negoiești (astăzi în comuna Ștefan cel Mare), condusă de Nicolae Iorga. A luptat și în Primul Război Mondial, ca și tatăl meu în cel de Al Doilea Război Mondial. Am copilărit cu poveștile despre război spuse de ei și de alți foști camarazi ai lui tata. Poate acele povești m-au făcut să îndrăgesc istoria. Și am slujit toată viața istoria și așa am ajuns să lucrez la Arhivele Naționale ale României, o a doua mea dragoste.

Profesorul Paul Șova a evocat personalitatea scriitorului Ion Fercu: „Acest scriitor băcăuan a fost un strălucit învățător și profesor. Sunt profund impresionat de ultimul roman al său, «Dac-aș fi fost Dumnezeu». Eu îl consider a fi unul dintre cei mai mari scriitori contemporani ai țării. Și cred că după «Moromeții» nimeni altcineva nu a reușit să zugrăvească mai bine satul românesc de astăzi, sat care, din păcate, moare. Am reținut ceea ce a repetat scriitorul, deseori în carte «Cred, Doamne. Ajută necredinței mele!». Romanul său vine după o altă capodoperă, «Prin subteranele dostoievskiene»”.

Mitică Pricopie: Sunt președinte de onoare al Despărțământului Astra Vasile Alecsandri Bacău și militez în continuare pentru credința și dorința poporului român de a fi toți împreună. Mă bucur că noul președinte, profesorul Ioachim Dămoc, a format deja un grup vocal care poartă numele asociației noastre. Dar mi-e dor de 1 Decembrie 1918, de acei oameni care au înfăptuit o Românie.

Dumitru Brăneanu – Filiala Bacău a USR este relativ tânără, la anul face 20 de ani de la înființare și le mulțumim pentru apariția ei lui Eugen Uricaru, lui Viorel Savin și regretatului Calistrat Costin. E o filială tânără, dar are și câteva succese notabile: patru premii ale Academiei Române și cinci premii ale USR.

Constantin Dorian Pocovnicu: Inițiativa, ambiția și abnegația îi caracterizează pe Victor Munteanu și pe Dănuț Voicu în domeniile pe care le păstoresc, încăpățânându-se să nu cedeze vremurilor pe care le traversăm. Pe Victor l-am cunoscut în postură de ziarist și de reprezentant administrativ al Bacăului și m-am minunat că reușește an de an, găsind destule uși închise, să ducă o activitate importantă pentru spațiul băcăuan. Iar Dănuț Voicu și-a asumat și el un rol foarte important la Filiala Cultul Eroilor. Împreună, am stabilit proiecte care să sprijinim ideea frumoasă de a avea în continuare cultură și educație, dar și respect pentru Eroii Neamului.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri