Afaceristul Costica Rusu (foto), denuntator in dosarul de luare de mita al fostului primar din Prajesti, Eugen Antica, a fost audiat in instanta. Reamintim ca fostul edil a fost trimis in judecata, in vara, in urma unui denunt facut de Costica Rusu, administrator al Rombet, fiind acuzat ca ar fi favorizat acordarea contractului de achizitie publica pentru construirea unui nou sediu al Primariei Prajesti catre SC Rombet SA. In schimbul acestui favor, spune in denunt Costica Rusu, Eugen Antica i-ar fi cerut, drept mita, 10 la suta din valoarea lucrarilor. „În baza acestor solicitari, inculpatul Antica Eugen a primit suma totala de 43.746,98 lei, în doua transe, la datele de 12 decembrie 2007 si 27 martie 2008, prin intermediul unei alte societati pe care primarul Antica Eugen o controla în mod direct”, spun procurorii DNA.

Costica Rusu si-a mentinut declaratia data in fata procurorilor si a povestit cum a câstigat licitatia pentru lucrarea din Prajesti, dar si despre „comisioanele” pe piata constructiilor. „In 2007, am fost contactat de H., pe atunci consilier local al municipiului Bacau, care si-a oferit serviciile de a ne ajuta sa câstigam licitatia pentru sediul Primariei Prajesti, in baza relatiilor pe care le avea cu primarul Antica. A spus ca poate aranja aceasta licitatie in favoarea Rombet. Dar cu o conditie: de a-i subcontracta dânsului lucrarea, mai precis firmei pe care o va aduce el, spunându-mi ca va lua materiale de la Rombet. La discutia cu H. a asistat si Cristea Iulian, directorul general al Rombet.

Cristea si-a aratat neincrederea in propunerea lui si am decis sa ne prezentam la licitatie si sa o câstigam corect si onest. Am facut o oferta si am câstigat licitatia, oferind cel mai mic pret. H. ne-a mai cautat si ne spunea ca el a aranjat licitatia. Am incheiat un contract de subantrepriza cu firma adusa de H., apoi am aflat ca e firma sotiei lui. Firma adusa de H. nu a facut nimic si, dupa 6-7 luni, Cristea a fost contactat de primarul Antica si rugat sa rezilieze contractul cu firma lui H. si sa preia lucrarea grupul de firme Rombet. Bacon a preluat contractul si a executat integral lucrarea, incepând cu fundatia”, a declarat, in instanta, Costica Rusu.

PUBLICITATE

El sustine ca a fost nevoit sa preia, odata cu lucrarea, si „obligatiile” consilierului local fata de primar. Mai precis, comisionul de 10 la suta din lucrari. „In decembrie 2007, Cristea m-a informat ca a incasat de la Primaria Prajesti un avans de 150.000 lei, reprezentând lucrari constructii. H. mi-a spus, prin Cristea, ca macar cei 10 la suta sa-i platim – 15.000 lei, pe care trebuia sa-i dea primarului. Se stia ca-i da o suma de bani. Si el spunea ca are obligatii fata de primar. Rombet a achitat factura emisa de H. pentru cei 10 la suta – 15.000 lei. Iar când am renuntat la firma lui H., Antica mi-a spus ca trebuie sa preiau si «obligatiile» lui. Nu mi-a spus exact ce reprezinta. Cum e termenul juridic la «spaga»? Mi-a spus ca asa se da. Apoi, a mai fost emisa o factura de 10 la suta de catre SC Laurel (pe care se presupune ca o controla fostul primar, n.r.), fara sa existe lucrari efectuate, pe care Rombet a achitat-o”, sustine Costica Rusu.

„Acest procent de 10 la suta din lucrari nu l-am negociat pentru ca se stia ca pe piata constructiilor atât era comisionul. Daca nu-l plateai, riscai sa nu primesti plata pentru facturile urmatoare, cum s-a intâmplat in cazul nostru, fiind obligati sa facem actiuni in instanta pentru recuperarea sumei de 236.000 lei, plus penalitati. Dupa ce am platit a doua factura, am mai discutat cu dl Antica dupa circa un an, când am incercat sa recuperez suma de 236.000 lei, insa acesta mi-a spus ca nu are bani sa-mi achite restanta.”
– Costica Rusu

Directorul Rombet, Iulian Cristea, audiat si el in instanta, a confirmat declaratiile lui Costica Rusu: „Am fost contactat de H., consilier local sau judetean, care mi-a spus ca poate influenta comisia de licitatie. Am participat la licitatie si am câstigat la pretul cel mai scazut. Dupa câstigarea licitatiei, m-a contactat din nou si mi-a propus sa accept incheierea unui contract de antrepriza cu societatea sotiei lui, ca sa nu am probleme cu decontarea banilor, dar si un contract de prestari servicii cu SC Laurel, spunându-mi ca societatea este a primarului Antica. Dupa ce am reziliat contractul cu firma lui H., Antica m-a amenintat ca n-o sa-mi mai plateasca facturile pâna nu discutam despre plata unor sume. Mie nu mi-a spus despre niciun comision. I-am spus ca aceste discutii sa le poarte cu Rusu”, a declarat Iulian Cristea.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

9 COMENTARII

  1. Te crucesti , ce cinstit este Rusu , uita acest individ cate ,,tepe” a dat ?Si-a ,, executat” oamenii de incredere (Liviu Curca ,Radu Iliuta, etc) de nu mai stiu cum sa scape de executari silite.Sper sa -i vina si lui randul la DIICOT , CA INCULPAT, ca mult a fentat statul cu contabilitatea lui dubla , deduceri de tva , facturi false.,trafic de influenta.

  2. Sileeeee ,nu mai comenta daca nu esti informat. H nu vine de la Burca sau dela Dogaru cei doi fiind si consilieri judeteni nu locali si un alt amanunt cei doi nici nu il cunosc pe Costica Rusu asa ca lasa comentariile si aluziile la anumite persoane pe care nu le cunosti ms

LĂSAȚI UN MESAJ