15 mai 2024
ContrasensCoșmaruri juridice

Coșmaruri juridice

Războiul din Ucraina și reacțiile diferitelor țări deschid o adevărată Cutie a Pandorei juridică.

Am amintit, deja, despre problema aderării Finlandei la NATO care nu se poate face decât cu acordul Consiliului de Securitate al ONU, așa cum prevede Tratatul de Pace încheiat la finele WW2. O aderare fără acordul ONU înseamnă denunțarea tratatului de armistițiu, ceea ce, juridic, ar însemna reinstaurarea stării de război între Finlanda și Rusia, aceasta din urmă ca moștenitor juridic al URSS.

Zona orașului lituanian Klaipėda are și ea o problema juridică. Istoric, orașul nu a aparținut Lituaniei, care l-a anexat militar de la germani în 1923 (se numea Memel). În 1939, Germania a cerut orașul înapoi și l-a primit după un ultimatum. Orașul a fost recucerit de Armata Roșie și a fost înapoiat RSS Lituaniene. Dar, un  acord între RFG și URSS, în 1970, recunoaște apartenența orașului la Uniunea Sovietică, nu la RSS Lituaniană. Ca urmare, spun rușii, la destrămarea URSS, orașul ar fi trebuit să treacă în componența Rusiei ca succesor legal al URSS.

Dar cea mai intersantă poveste este cea a delimitării spațiilor maritime în Marea Barents și Oceanul Arctic între Norvegia și Rusia. În 2010, Rusia a cedat Norvegiei circa 150.000 de km pătrați de teritoriu marin, pe care, în 2016 s-au găsit hidrocarburi în valoare de 1,9 miliarde de barili echivalent petrol, în valoare de 200 mlrd USD.

Până acum Rusia nu a zis nimic, dar Norvegia i-a interzis tranzitul de mărfuri către orașul Barentsburg din arhipelagul Svalbard. Aici, există o mină a cărei concesiune a fost cumpărată în 1932 de URSS și care este acum operată de o companie rusească. Deja, în Parlamentul rus se cere denunțarea tratatului cu Norvegia și reocuparea, de către Moscova, a platformei continentale bogate în resurse.

Bine, astăzi, când nici o țară nu  mai dă doi bani pe legi și tratate, aceste amănunte par desuete.

Dar ele au rolul de a arată pisica. La început. Poate, când vremurile se vor mai liniști, se vor purta și dispute în instanțele internaționale, dacă vor mai exista. Pentru că aceste amănunte pot fi folosite, la fel de bine, și drept pretext pentru o altă operațiune specială…

PS Nici bine n-am terminat de scris paragraful cu platoul continental din Marea Barents, că Norvegia a decis să lase transportul de containere destinate minei rusești din Barentsburg.

Răzvan Bibire

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri