– eleva de la „Vrănceanu” a fost calificată la Olimpiada Internațională Pluridisciplinară Tuymaada, care va avea loc în luna iulie, în Rusia, iar acum se pregătește să intre și în selecția International Earth Science Olympiad, ce se va desfășura în Thailanda

Miruna Belciu, copilul fenomen, cum îi spun profesorii, eleva Colegiului Național „Gh. Vrănceanu”, care în toamnă va intra în clasa a XII-a, profil de studii matematică – informatică, a fost calificată la Olimpiada Internațională Pluridisciplinară Tuymaada, care va avea loc între 8 și 15 iulie.

Este vorba despre un concurs ce se desfășoară anual în localitatea Yaktusk, Republica Sakha (Rusia) și care are în structură patru sesiuni – matematică, informatică, fizică și chimie -, Miruna urmând să participe la chimie.

„Selecția pentru acest lot restrâns al României, la chimie, a avut loc în perioada 9-11 iunie, la București, în urma unei pregătiri centralizate care a fost la Universitatea București și la Universitatea Politehnică București, timp de două săptămâni. Fiecare secțiune din concurs a fiecărei țări participante are câte un lot de 3 elevi. Eu voi participa la chimie, cu alți doi elevi din București. Va urma o nouă serie de pregătire pentru această competiție”, ne-a explicat Miruna Belciu.

Tot în această perioadă, eleva de la „Vrănceanu” urmează să intre și în selecția pentru IESO – International Earth Science Olympiad (Olimpiada Internațională de Științe ale Pământului), asta după ce a fost deja calificată în lotul lărgit al României pentru această competiție, ce se va desfășura între 8 și 15 august, în Thailanda. Olimpiada Internațională de Științe ale Pământului este un concurs în cadrul căreia concurenții susțin individual o probă teoretică și una practică, la mai multe discipline.

În primăvara acestui an, Miruna a mai fost calificată și a participat la o altă olimpiadă internațională, în aprilie, care a avut loc la Minsk – Republica Belarus, respectiv Olimpiada Internațională de Chimie „D.I. Mendeleev”, aflată la a 52-a ediție.

Olimpică an de an la diferite discipline, cu astfel de calificări și la competiții internaționale, Miruna Belciu ne declară sincer că: „Sunt foarte pasionată de tot. Nimic mai mult. De aici îmi vine și puterea. Am parte și de foarte mult sprijin de la familie, dar și de la profesori”. În Bacău, Miruna este pregătită de profesorii Mariana Rosenschein (chimie), Florentina Dinu (biologie), Cristina Apetroaei (fizică) și Lucian Șerban (geografie), toți de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”. „Pentru rezultatele deosebite și medaliile de aur obținute la olimpiadele naționale și internaționale”, în 2016, Miruna Belciu a primit Premiul „Deșteptarea”, la a XXI-a ediție. Mult succes, Miruna!