Copiii de pâna la trei ani vor putea fi exclusi din numarul persoanelor care platesc in sistem pausal cheltuielile cu apa, caldura sau gazul în cadrul asociatiilor de proprietari, potrivit unui proiect de lege initiat de senatorul liberal bacauan Dragos Luchian.

Proiectul a fost adoptat cu 74 de voturi “pentru” si prevede ca asociatiile de proprietari pot hotarî exceptarea de la plata cheltuielilor de întretinere a copiilor cu vârsta de pâna în trei ani. Totodata, initiativa presupune extinderea termenului de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, de la maximum 20 de zile calendaristice la maximum 30.

Includerea minorilor care au sub trei ani în numarul persoanelor care platesc cheltuielile de întretinere ale locuintei si cheltuielile asociatiei de proprietari nu se justifica, considera initiatorul.

PUBLICITATE

“Consumul realizat de acestia se poate reflecta în contoarele de apa sau în consumul locuintei per ansamblu. În plus, în conditiile în care animalele mici de companie (pisici, catei, etc) nu sunt incluse în rândul consumului pe locuinta sau apartament/persoana consider absurd sa contorizam cvasi-cheltuielile «provocate» de bebelusi pentru buna desfasurare a asociatiei proprietarilor de locuinte”, argumenteaza Dragos Luchian.

Camera Deputatilor este for decizional în cazul acestui proiect.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

13 COMENTARII

 1. O propunere binevenita de exclude de la plata a copiilor de pana la 3 ani. Eu cred ca ar fi trebuit propus ca si costul intretinerii sa fie calculat pe familie si nu pe persoana. Consumurile in cele mai multe blocuri sunt aproape integral contorizate si bine individualizate. Consumul de apa si de gaz este contorizat individual pe apartamente. Celelalte cheltuieli, salarii, iluminat, sunt clar fixe si sunt aceleasi pt fiecare familie.

  • – da’ matale stii ca unii dintre proprietari nu declara corect apa consumata lunar, iar diferenta se imparte intre cei care sunt corecti?
   – consumul de apa nu cred ca este contorizat integral pe apartamente, doar cei care au contract cu CRAB pot spune ca platesc corect atat cat consuma!
   – celelalte cheltuieli, stimate domn, nu sunt chiar cum spuneti dvs. “clar fixe” si “aceleasi pentru fiecare familie”, ele depind de cota indiviza pentru fiecare apartament
   mai documentati-va! ca uite-asa romanul se pricepe la toate si de-aia ne merge asa de bine!!!

   • Aspectele prezentate de Dvs arata clar ca nu vreti sa vedeti realist lucrurile. Cota indiviza se refera la dreptul de proprietate pe care-l detineti din proprietatea comuna a intregului imobil (holuri, sarpante, beciuri, instalatii) si nu la consumuri. Cum holurile imobilului nu se folosesc proportional cu proprietatea si costul iluminatului este acelasi pt toti. La reparatii este alta problema dar si atunci tot la nr de apartamente de impart costurile. Marea majoritate a celor ce locuiesc la bloc au consumul de apa contorizat si isi platesc corect acest consum de apa prin asociatii. Exceptii sunt dar nu trebuie inversat rationamentul pt ei.

    • “Repartizarea cheltuielilor pe număr de persoane
     Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu, şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură, se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată şi reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: (…) energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune;(…)”

     “Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate
     Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate se repartizează proporţional cu cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar, calculată în funcţie de suprafaţele utile ale tuturor apartamentelor şi ale spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă. Cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar este înscrisă în acordul de asociere. (…)
     Cota-parte indiviză de proprietate reprezintă raportul procentual dintre suprafaţa utilă a apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă şi suma suprafeţelor utile ale tuturor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din condominiu.”

     • Coane vb fara a sti la ce cheltuieli se face referire acolo. Acelea sunt cheltuieli de reparatii pt mentinerea imobilului in ansamblu. Daca cititi printre randuri si nu intelegeti ce cititi contextual e grav. Daca e asa cum spuneti ar trebui ca si modul de calcul al cheluielilor pe persoana ca acum sa fie o incalcare a legii si un agrava. Ar fi pline tribunalele daca ar fi dupa legea gandita si “prezentata de Dvs.

 2. Urmele pasilor mei,numeric,nu este egal cu numarul urmelor pasilor membrilor familiei vecine (5 persoane),consumul de energie,la nivelul scarii,nu este acelasi pentru mine sau dansii (majoritatea familiilor sunt sunt alcatuite din 3-4persoane).Apa pusa la dispozitia ingrijitoarei de scara,este platita de mine care las bidonul cu apa la usa de 2ori pe saptamana.La conditii egale este fireasca plata pentru fiecare persoana care beneficiaza de aceste conditii.Propunerea lui Luchian este irationala.Credeam ca Parlamentul i-a largit perspectiva sociala,dar m-am inselat.A devenit cinic!

  • Comunismul si-a pus amprenta asupra gandirii si mentalitatii Dvs. Daca 2 sau 5 oameni stau intr-o incapere consumul este acelasi. Daca nu dorita sa oferiti 2 bidoane de apa femeii de serviciu nimeni nu va obliga. Intr-un bloc prin rotatie fiecare familie poate oferi sprijin si astfel va vine randul cam la 5 luni. Curatenia se face in fond in bloc la Dvs.

   • Comunism,mentalitate…calcule fara premize…logica de 2 bani !! Faceam referire la iluminatul de la nivelul scarii,la apa pe care o platesc pentru a se curata la usa apartamentului meu dar si a desteptilor ( nesimtitilor scoliti in…capitalism,plini de ei si afacerile lor dar …slabuti la minte),Ingrijitoarea spala tot palirul,nu suprafete limitate !Capitalistule (!!!),curati mai sunteti voi daca va vine randul la 5 luni,sau…mentalitatea, asa zis, capitalista te impiedica sa vezi realitatea???Locuiesti in bloc cu vreun sef de-al primariei ?!Si nu uita,a lua de la unii spre a da altora este un principiu al comunismului !!!Esti cameleon???

 3. Bun sunt de acord ca acesti copiiI sa nu fie trecuti la asociatie. Dar sa nu uitam ca exista o problema destul de importanta pe care nu a luat-o nimeni in calcul.
  1. VINE BONA DIMINEATA…
  2. IESE CU COPILUL DE 2/3 ORI PE ZI LA PLIMBARE…
  3. PLEACA BONA ACASA…
  INTREB DAR LIFTUL ,PENTRU BLOCURILE TURN CINE IL PLATESTE PENTRU BONA ,IMPLICIT COPIL…. ???????????????????

 4. Sunt unii care au ingrijitor pt ca sa-i scoata dimineata si seara cainele (bebelusu) pt a-si face nevoile pe domeniul public si tot cu liftul. Pana acum nu a starnit problema lor costuri la lift?

LĂSAȚI UN MESAJ