Pandemia a fost experimentul perfect pentru a impune dictatura: brusc ne-am trezit închiși în case, iar oamenilor li se prezentau imagini cu spitale și bolnavi. Frica de COVID a luat locul fricii de război – că vin rușii, că ucrainenii ne apără pe noi – iar mai nou e frica de prețurile umflate, frica de criză etc. Acum s-a dat din nou drumul la robinetul cu bani „fără număr” pentru înarmare. Chiar nimeni nu se întreabă de ce să ne înarmăm? Și cine mai vrea să lupte, și pentru ce?
Când pierzi, în 35 de ani, o populație cât au toate județele Moldovei – aproximativ 4 milioane de oameni –, practic nu mai avem Moldova, căci aceasta a emigrat. Și totuși, asta nu e subiect de discutat în CSAT.
Diaspora, cu cei peste 4 milioane de oameni, este practic absentă și foarte slab reprezentată în Parlamentul României. Totuși, la alegeri, votul lor contează și poate înclina balanța. Deși sunt, în marea lor majoritate, „turiști”, pentru că mulți vin doar de sărbători acasă, și atunci cel mult două săptămâni, sau vara, când au concedii – și atunci doar o parte dintre ei. Deși nu prea cunosc viața politică sau realitățile sociale, deoarece una e să ai inflație de sub 2% și alta să ai peste 5%…
Copiii născuți în afara țării devin mai numeroși decât cei născuți în România, iar limba română sau România însăși ajung să reprezinte o țară străină în care nu se regăsesc. Un popor este asimilat parțial de alte state. Mulți mor „afară”, și doar cei mai norocoși se retrag la pensie în România.
Acum ni se inoculează frica că, dacă nu iese „nu știu cine” președinte, dăm faliment. Speculatorii atacă cursul de schimb, euro crește, sub pretextul crizei politice, iar românii vor deconta toate astea prin creșterea generalizată a prețurilor. Cu un președinte interimar, cu un guvern și un premier interimar, iar premierul demisionar și-a luat jucăriile și a plecat, „uitând” că partidul său a condus țara timp de peste 25 de ani. Ba mai mult, face declarații nesăbuite – cum că „România e în faliment” – declarații care stârnesc îngrijorarea investitorilor. Și toate astea au efecte în bursă, în dobânzi, în creșterea ROBOR etc.
Ioja Gabriel

Ziarul Deșteptarea te ajută să fii auzit! Fă-ți cunoscute ideile, semnalează problemele, transmite așteptările sau bucură-te de succesele cotidiene alături de ceilalți cititori.