– se verifica normele de prevenire si stingere a incendiilor, dar si posibilitatile de obtinere a autorizatiei de securitate la incendiu

Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau a transmis tuturor unitatilor de invatamânt, de la gradinite si scoli, pâna la licee si colegii, ca din aceasta saptamâna si pâna pe 18 ianuarie 2016, intre orele 08.00 – 16.00, mai multe echipe formate din reprezentati ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bacau, impreuna cu reprezentanti ai ISJ, vor efectua vizite in teren, in tot judetul, „in vederea realizarii situatiei cu privire la obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu a fiecarui corp de cladire apartinator unitatilor de invatamânt cu personalitate juridica, precum si a structurilor acestora”, dupa cum se arata in adresa oficiala, semnata de ing. Fabian Herciu, de la compartimentul Tehnic – Investitii ISJ Bacau.

Comisia de analiza va verifica documente ce tin de anul construirii scolii / liceului sau anul punerii in functiune a fiecarui corp de cladire a unitatii de care apartine, precum si documentele care stau la baza lucrarilor de constructie / modernizare, in cazul in care acestea s-au efectuat dupa data punerii in functiune (cartea tehnica a constructiei, proiect tehnic, expertiza tehnica, situatii de lucrari, procese verbale de urmarire a executiei etc).

De asemenea, se urmareste asigurarea echiparii constructiilor de invatamânt cu instalatii de protectie impotriva incendiilor cum sunt cele de stingere, detectare, semnalizare si alarmare in caz de incendiu, de iluminat de securitate pentru evacuare, respectiv de protectie impotriva trasnetului sau asigurarea dotarii cu mijloace tehnice de aparare impotriva incendiilor potrivit reglementarilor.

Ce spune legea?

Legea actuala este insa destul de permisiva. De ce? Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta sustine ca autorizatia de securitate la incendiu este necesara doar pentru scolile nou construite si ca, in prezent, obligativitatea obtinerii acestui act este aplicabila doar constructiilor noi cu destinatia de unitate de invatamânt sau celor existente la care s-au efectuat lucrari de dezvoltare, modernizare sau schimbare a destinatiei si pentru care, la data când au fost date in exploatare, legislatia prevedea aceasta obligatie.

Statistici reci

Anul acesta, in primele 10 luni, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bacau a efectuat 381 de controale in unitatile de invatamânt – 179 in scoli, 62 in licee, 138 in gradinite si doua in universitati. In urma acestora s-a depistat ca numai 5 nu aveau acea autorizatie de securitate la incendiu.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Tine-ma bine Doamne! Ce sa faca astia ma? Ca la scoala 4 din Nord nu poti baga un calorifer in priza ca ia foc scoala? Macar sa scoata gratiile de la geamuri pe la parterele institutiilor sa poti sari parleazul in caz de incendiu.

LĂSAȚI UN MESAJ