25 aprilie 2024
ActualitateContribuția la sănătate, obligatorie, indiferent de venitul realizat și de categoria socială?

Contribuția la sănătate, obligatorie, indiferent de venitul realizat și de categoria socială?

Mai multe categorii de persoane, care sunt scutite în prezent de plata contribuției la sănătate, s-ar putea să nu mai fie exceptate de la aceasta într-un viitor apropiat chiar. Această măsură este prevăzută în ”Strategia Națională de Sănătate” care a fost elaborată de Ministerul Sănătății, pentru perioada 2022-2030.

Astfel, în acest document este înscrisă ”Extinderea bazei de impozitare pentru contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS) prin stabilirea obligației de plată asupra tuturor veniturilor obținute de persoanele fizice, indiferent de natura acestora (măsuri implementate treptat, pe baza unui calendar prestabilit)”. Documentul mai stipulează eliminarea subvențiilor de echilibrare a Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), cu condiția extinderii bazei de impozitare la toate veniturile din salarii, pensii și activități independente.

Totuși, din ”Strategia Națională de Sănătate” deducem că în cazul unor categorii de populație vizate, contribuția nu va fi suportată de ele. Astfel, se propune ”stabilirea de măsuri de protecție financiară pentru persoanele cu venituri reduse care trebuie să achite contribuția de asigurări sociale de sănătate (fie prin beneficii sociale, fie prin plata CASS de la bugetul de stat, ca subvenție la FNUASS).



Totodată, se prevede: ”Stabilirea și calcularea transparentă, prin raportare la veniturile brute încasate, a subvențiilor de la bugetul de stat către FNUASS, pentru toate categoriile de persoane adulte care sunt asigurate fără plata contribuției (CASS): șomeri, deținuți, beneficiari de ajutor social, personal monahal, pensionari cu pensii mici. Schimbarea se va aplica începând cu primul trimestru din 2023”.

În prezent, potrivit Legii 95/2006, pentru reforma în domeniul sănătății, beneficiază de asigurare, fără plata contribuției, mai multe categorii de populație. Este vorba despre copiii cu vârsta până în 18 ani și tinerii între 18 și 26 ani, dacă își continuă studiile sau provin din sistemul de protecție, soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, precum și cei care beneficiază de drepturile prevăzute de anumite legi speciale (Decretul-lege nr.118/1990, Legea 51/1993, OUG 105/1999, Legea 189/2000, Legea 44/1994, Legea 309/2002 și Legea 341/2004, a recunoștinței, art.3, al.1, lit.b, pct.1).

La aceeași facilitate au dreptul și cei cu handicap, bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate, femeile însărcinate și lăuze, persoanele care se află în concediu medical, de acomodare, în vederea adopției, sau de creștere a copilului, deținuții și arestații, șomerii, beneficiarii de ajutor social (Legea 416/2001), pensionarii, victimele traficului de persoane, personalul monahal al cultelor recunoscute și voluntarii care își desfășoară activitatea în cadrul serviciilor de urgență voluntare. Celelalte categorii sociale (salariații, liber profesioniștii etc.) au obligația să achite la fondul de sănătate o contribuție de 10 la sută din veniturile obținute.

   

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri