Membrii Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) au analizat, timp de doua zile, la cel de al XXI-lea congres al organizatiei, modul de exercitare a acestei profesii in era digitala. La lucrarile congresului au participat si reprezentanti ai autoritatilor centrale, ai institutiilor statului, ai mediului de afaceri si ai unor organizatii, dar si reprezentanti ai unor organizatii profesionale din 20 de tari. Filiala CECCAR din Bacau a fost reprezentata la Congres de o delegatie condusa de presedintele acesteia, Marcel Bulinschi. Congresul a fost si un eveniment aniversar, pentru ca CECCAR a implinit, in aceasta luna, 95 de ani.

Tema din acest an a congresului a fost „Profesia contabila in era digitala”. Contabilii trebuie sa foloseasca, în viitor, inteligenta artificiala pentru a completa zona de servicii traditionale cu prestatii care au o valoare adaugata mai mare – a fost concluzia de baza a dezbaterilor. „Anumite procese pot fi automatizate, în prezent – a spus presedintele CECCAR, Robert Sova. În trecut, era nevoie de multi oameni pentru a emite facturi. Contabilul viitorului va avea nevoie de abilitati digitale pe lânga cele profesionale”.Inteligenta artificiala trebuie sa fie un partener strategic al contabililor, iar ei trebuie sa devina îndrumatori si confidenti ai antreprenorilor – s-a aratat in dezbateri. Rolul contabilului este de a aduce echilibru între interesele mediului de afaceri si ale reglementatorilor, în contextul în care acestea nu sunt întotdeauna convergente.

”Contabilul trebuie sa ofere servicii prin care sa traduca rezultatele financiare într-un limbaj pe care omul de afaceri sa-l înteleaga” – a mai spus Robert Sova.

A fost analizat rolul expertului contabil in era digitala si modul in care reactioneza el la acest proces, ce relatii va avea profesionistul contabil cu managementul firmelor, dar si felul in care vin noile tehnologii digitale in sprijinul contabilului.

O idee interesanta lansata in dezbateri a fost legata de viitorul acestei profesii, in care s-ar putea vorbi de contabilitatea fara contabili, chiar de un posibil „robocontabil”. Speakerii au acceptat un astfel de posibil viitor, iar presedintele ANAF, Dragos Doros, a dat ca sigura vremea in care raportarile contabile vor fi facute direct de aceasta institutie, nu de expertii contabili din firme si institutii, „pentru ca ANAF va sti totul”.

„A fost cel mai reusit dintre congresele profesiei contabile din România la care am participat. Aceasta, prin personalitatile prezente: primviceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, secretarii de stat din ministerele Finantelor, Justitiei, Educatiei si Economiei, dar si europarlamentarul Theodor Stolojan si europarlamentarii si specialistii din alte tari. Tema generala a dezbaterilor a fost foarte interesanta, tinând cont ca informatizarea si digitalizarea vor opera tot mai mult in activitatea profesionistilor contabili.

Astfel, pentru viitorul acestei profesii eu sunt optimist si nu cred ca robo-contabilul va elimina de pe piata profesionistul. El va fi doar un ajutor foarte important pentru cel din urma. In stiinta contabilitatii va prima rationamentul profesional”.
Marcel Bulinschi, presedintele Filialei Bacau a CECCAR

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE