Dezbaterea de la CECCAR Bacau pe tema spalarii banilor (Foto: Petru Done)

Filiala Bacau a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România – CECCAR a reluat, ieri, 26 noiembrie, dezbaterea unei teme pe care o are de câtiva ani pe rolul intâlnirilor profesionale cu membrii sai, „Prevenirea si combaterea spalarii banilor”.

Profesionistii contabili au avut, astfel, un dialog pe o problema concreta care ii framânta: obligatia de a sesiza institutiile statului, prin organizatia din care fac parte, asupra unor fenomene susceptibile de a avea tangenta cu o asemenea infractiune grava, obligatie data atât de prevederile legale, cât si de codul deontologic profesional, dar si din punct de vedere moral. Dialogul a fost purtat cu procurorul Adrian Majeri, de la DIICOT Bacau, si comisarul Adrian Sava, de la Biroul de Combatere a Crimei Organizate si a Terorismului Bacau.

„Tema aceasta ramâne inca de mare actualitate. Profesionistii contabili au prin lege obligatia privind raportarea unor fenomene suspecte de spalare a banilor, asa cum o au profesionisti si din alte domenii (de la CECCAR, bancheri, notari, avocati etc.). CECCAR este consecvent in a elabora o serie de standarde si norme profesionale, iar in domeniul prevenirii si combaterii spalarii banilor a alcatuit un Ghid care stabileste o serie de directii, de masuri privind activitatea profesionistilor contabili.”
Marcel Bulinschi, presedintele Filialei Bacau a CECCAR

PUBLICITATE

Participantii la dezbatere au audiat o introducere in problematica fenomenului spalarii banilor si a legislatiei pe aceasta tema, facuta de presedintele Comisiei de discipina a Filialei CECCAR, Sebastian Popa, care a reamintit colegilor sai si principalele cai de actiune ale infractorilor, le-a vorbit despre motivatia combaterii spalarii banilor si despre cauzele care genereaza acest fenomen. S-a subliniat ca economiile aflate in dezvoltare sunt mai vulnerabile la acest fenomen si s-a aratat care sunt instrumentele folosite de infractori. Dezbaterea a continuat pe tema rolului CECCAR si al profesionaisrilor contabili in prevenirea si combaterea spalarii banilor, cu exemple concrete, despre care au fost formulate opinii din partea participanttilor.

„Spalarea banilor” reprezinta schimbarea sau transferul de bunuri care provin din savârsirea de infractiuni, in scopul ascunderii sau al disimularii originii ilicite a acestor bunuri sau in scopul de a ajuta o persoana care a savârsit infractiuni sa se sustraga de la urmarire, judecata sau executarea pedepsei.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ