19 mai 2024

Consiliul Național al Românilor din Ucraina cere măsuri urgente pentru rezolvarea problemei limbii române în învățământul din regiunea Odesa

Consiliul Național al Românilor din Ucraina (CNRU) a făcut o solicitare fermă către conducerea politică a Ucrainei, cerând măsuri urgente pentru rezolvarea problemei distincției artificiale dintre limba română și așa-numita limbă “moldovenească” în regiunea Odesa. Această problemă, care nu a fost soluționată după o serie de promisiuni în cadrul întâlnirilor bilaterale recente, rămâne o preocupare majoră pentru comunitatea românească din Ucraina.

Desfășurându-se în ciuda declarațiilor oficiale referitoare la “urgența” implementării schimbărilor, CNRU a subliniat că în instituțiile de învățământ din regiunea Odesa nu s-a produs nicio schimbare în ultimele 30 de zile în ceea ce privește eliminarea termenului “limba moldovenească” din procesul de învățământ în clasele de limbă română. Mai mult, o editură didactică națională continuă să tipărească manuale în așa-numita limbă “moldovenească”, pe baza unor comenzi vechi ale Ministerului Educației de la Kiev.

După recenta întâlnire dintre președinții Volodimir Zelenski și Klaus Iohannis, precum și între premierii Denis Șmîhal și Marcel Ciolacu, CNRU consideră că promisiunile făcute de Ucraina trebuie să se transforme în pași politici concreți. Conform membrilor CNRU, este necesară interzicerea oficială a folosirii termenului “limba moldovenească” în Ucraina.



Într-un memorandum publicat de BucPress, CNRU argumentează că această sintagmă reprezintă “o atitudine disprețuitoare față de limba română și minoritatea națională (comunitatea) românească din Ucraina și un veritabil instrument, armă hibridă și componentă a propagandei sovietice, comuniste și ruse, având scopul de divizare artificială a cetățenilor vorbitori de limbă română din Ucraina după criterii de apartenență națională și lingvistică”.

În cadrul memorandumului adresat președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, primului ministru Denis Șmîhal și ministrului Educației și Științei Oksen Lisovîi, CNRU solicită:

  1. Recunoașterea oficială și publică a identității limbii “moldovenești” ca fiind limba română în Ucraina.
  2. Înlocuirea urgentă a termenilor “limba moldovenească” și “literatura moldovenească” cu “limba română” și “literatura română” în documentele școlare interne și în certificatele de studii medii generale în regiunea Odesa.
  3. Implementarea, în timpul anului școlar curent 2023-2024, a programelor școlare pentru instituțiile de învățământ mediu general cu predare în limba română în regiunea Odesa, înlocuind programele educaționale pentru instituțiile de învățământ cu predare în așa-numita limbă “moldovenească”.
  4. Redenumirea imediată a Olimpiadei școlare la “limba și literatura moldovenească” în Olimpiada de “limba și literatura română” în regiunea Odesa.
  5. Asigurarea, în regim de maximă urgență, a manualelor și altor materiale educaționale în limba română pentru toți elevii care studiază în această limbă în școlile din regiunile Odesa, Cernăuți și Transcarpatică.
  6. Anularea comenzilor curente pentru tipărirea manualelor școlare în așa-numita limbă “moldovenească”.
  7. Elaborarea și implementarea modificărilor legislative necesare pentru înlocuirea termenului “limba moldovenească” cu “limba română” în toate documentele oficiale și programele de nivel local, regional sau național.
  8. Interzicerea oficială a folosirii termenului “limba moldovenească” în Ucraina.

CNRU subliniază că aceste măsuri sunt cruciale pentru respectarea drepturilor tinerilor vorbitori de limbă română din Ucraina și pentru consolidarea relațiilor de bună vecinătate cu România. Așteaptă un răspuns prompt din partea autorităților ucrainene în vederea soluționării acestei chestiuni sensibile.

spot_img

Alte titluri

spot_img

Ultimele știri