Compania Conpet, proprietara conductei care aprovizionează cu petrol societatea Rafo Onești direct din Portul Constanța, a precizat că poate repune în funcțiune această cale de alimentare în numai două luni. Precizarea a fost comunicată la Rafo, după discuția pe care reprezentanții ei au avut-o recent la Ministerul Energiei.

Într-o adresă Conpet pusă la dosarul vânzării activelor Rafo, deschis de administratorul judiciar al rafinăriei, Casa de Insolvență Transilvania (CITR), se arăta că reparațiile la această conductă ar putea dura până la doi ani. „Reluarea transportului pe conductă – scria în adresă – se poate face dacă se îndeplinesc următoarele condiții: derularea unui program de lucrări de reparații a conductei de 20″ Bărăganu-Mărtinești-Onești, care va dura aproximativ 1-2 ani; asigurarea de viitorul investitor a stocului de operare a conductei 20, Bărăganu-Rafo Onești, de circa 42.000 tone țiței”.

Acum – arată directorul general al Conpet – conducta magistrală poate fi pusă în funcțiune în două luni. Până atunci are contract de transport cu CFR și poate aduce țițeiul din port”.

Petrolul ar putea fi comandat de un nou investitor la Rafo, care după ultimele evenimente se speră să fie compania UROCO, un offshore din Cipru, sau un al doilea investitor interesat de rafinărie. UROCO a preluat creanța de peste 300 de milioane de lei deținută de Petrochemical Holding GmbH la societatea Rafo Onești în proces la Tribunalul Bacău după ce Fiscul i-a cerut falimentul pentru datorii neachitate la bugetul statului.

Reprezentanții rafinăriei au discutat recent la Ministerul Energiei situația Rafo, unde au arătat că au apărut investitori interesați de preluarea ei și au primit asigurări că în asemenea conjunctură ministerul va sprijini repornirea și dezvoltarea întreprinderii.

UROCO Ltd a cumpărat caietul de sarcini și a depus scrisoare de garanție bancară de la CBH Compagnie Bancaire Helvetique pentru licitația de vânzare a activelor Rafo. Prin grija CITR, pentru termenul de 6 august al licitației a apărut și a doua firmă interesată.

În procesul de faliment la Rafo, Tribunalul Bacău a fixat un nou termen pe 12 septembrie.PUBLICITATE