29 aprilie 2024
ActualitateConflict între comunele Cașin și Mănăstirea Cașin pentru o conductă de gaze

Conflict între comunele Cașin și Mănăstirea Cașin pentru o conductă de gaze

O dispută aparent simplă între două comune din România, Cașin și Mănăstirea Cașin, a luat amploare în ultima perioadă, generând tensiuni între autoritățile locale și locuitorii acestora. La baza conflictului stă dorința primăriei din Mănăstirea Cașin de a construi o conductă de gaze naturale pe teritoriul său, cerând aprobarea Primăriei Cașin pentru această inițiativă. Cu toate acestea, primarul din Cașin a exprimat rezerve serioase față de propunerea vecinilor.

Primarul Mănăstirii Cașin, Adriana Enache, a prezentat planul de a construi o conductă de gaze naturale în zona comunei, susținând că Ministerul Dezvoltării a alocat 12 milioane de lei pentru acest proiect. Avizul de la Delgaz Grid Mureș a fost obținut în decembrie 2023, indicând necesitatea racordării la o stație de gaze situată în apropierea orașului Onești. Cu toate acestea, implementarea proiectului necesită trecerea conductei prin comuna vecină, Cașin, care deja dispune de propria rețea de gaze.

Primarul comunei Cașin, Cosmin Curelea, a exprimat îngrijorarea că extinderea conductei propuse ar implica deteriorarea drumurilor asfaltate și a gardurilor proprietăților, ceea ce ar crea nemulțumiri în rândul cetățenilor săi.



Cosmin Curelea, a adăugat că “buna vecinătate ne obligă să găsim cele mai bune soluții pentru ca toți cetățenii să beneficieze de rețele de apă, gaz.”

El a subliniat că în comuna lor sunt deja extinse peste 20 de kilometri de rețele de gaze.

Mai mult decât atât, primarul Curelea a rememorat faptul că autoritățile din Mănăstirea Cașin nu au solicitat sprijinul lor în anii precedenți pentru a implementa o conductă mai mare care să deservească ambele comune.

“Acum, după ce am investit în construcția conductei, mă trezesc că doamna primar vine cu cererea de extindere, cu doar două luni înainte de alegeri. Această propunere de a construi o rețea de 220 mm este exagerată și ar implica distrugerea drumurilor și a gardurilor proprietăților”, a declarat el.

Primarul a subliniat că aceasta ar putea stârni nemulțumiri în rândul cetățenilor din Cașin.

“E un drum lung de la proiectare până la licitație și implementare, implicând și costuri semnificative. Ar putea dura chiar încă un mandat până la finalizare”, a adăugat el.

Primarul Curelea a menționat că soluția propusă de Delgaz Grid ca Mănăstirea Cașin să se conecteze la conducta Transgaz, fie la Onești, fie la Oituz, ar fi mai fezabilă. “Avem străzi asfaltate, rețele de gaze și apă. Așteptăm un reprezentant al comunei vecine pentru a obține un acord scris din partea locuitorilor prin curțile cărora va trece conducta, și apoi vom lua o decizie în consiliul local. Nu abandonăm, ci ne gândim să găsim soluțiile cele mai potrivite pentru toată lumea”, a concluzionat primarul Curelea.

Primarul Mănăstirii Cașin, Adriana Enache, a oferit clarificări cu privire la planul de a construi o conductă de gaze naturale.

Pentru ca Mănăstirea Cașin să se poată racorda ar însemna schimbarea conductei abia amplasate de către comuna Cașin.

Ea a declarat că “soluția propusă de proiectant pentru a ne racorda la Stația de la Școala de la Cașin nu a primit avizul Delgaz Grid. În luna decembrie 2023, am obținut un nou aviz la Târgu Mureș, care ne cere să înlocuim conducta existentă de la Stația din dreptul vilelor de pe strada Scutaru din Onești, până intră în Cașin, de la diametrul de 160 mm la unul de 250 mm.”

Ea a menționat că au discutat în repetate rânduri cu primarul Curelea.

“Nu doresc să par că lucrez doar pentru campanie electorală, ci să întocmim documentația necesară care trebuie depusă la Minister. Până la obținerea Autorizației de construire și execuție, trebuie să avem Certificatul de Urbanism și multe alte avize”, a adăugat primarul Enache, evidențiind complexitatea procesului de implementare a proiectului și necesitatea respectării procedurilor legale.

În acest moment, consiliul local din Onești a aprobat deja trecerea conductei de gaze pe teritoriul său administrativ. În ciuda eforturilor ambelor părți de a-și prezenta argumentele, rezolvarea acestei dispute pare să necesite o negociere susținută și un compromis care să satisfacă interesele amândurora, precum și ale comunităților

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri