16 mai 2024
ActualitateConcursul de dezbateri academice „Eu aleg EUropa!

Concursul de dezbateri academice „Eu aleg EUropa!

Concursul de dezbateri „EU aleg EUropa!”, marca Europe Direct Bacău și ISJ Bacău,  faza locală,  s-a desfășurat în  zilele de 11 și 12 aprilie 2024. Dacă pe 11 aprilie s-au înfruntat și confruntat echipele a două unități de învățământ prestigioase de pe Valea Trotușului: Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” Comănești, care a fost și gazda desfășurării evenimentului (coordonatorul echipei prof.dr. Silvia Munteanu) și Colegiul Național „Grigore Moisil” din Onești (coordonatorul echipei prof .Cristina Matei), vineri, 12 aprilie 2024, „agora” s-a mutat la sediul Bibliotecii Centrale a Universității „Vasile Alcsandri” din Bacău unde 3 echipe de tineri liceeni băcăuani de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Bacău (coordonator, prof. Andrei Tudor),  Colegiul „Ferdinand I”, Bacău (coordonator, prof. Gabriela Laslău)  și Liceul Tehnologic „Jacques M. Elias”, Sascut  (prof. coordonator Aurelia Dascălu) și-au încrucișat săbiile argumentelor în a doua semifinală.
În ambele întâlniri juriile și publicul au avut ocazia de a aprecia discursuri demne de un plen al parlamentului european punctul de plecare fiind moțiunea: AP crede că viitorul agriculturii europene depinde de tranziția verde colectivă a Europei. Tranziția verde colectivă a Europei aduce numeroase avantaje întregii societăți, cetățenilor, mediului înconjurător, economiei și generațiilor viitoare prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, îmbunătățirea calității aerului, stimularea inovației, a creării de locuri de muncă în sectoarele sustenabile și reducerea dependenței de resursele finite adoptând energia regenerabilă și practicile durabile.
Tranziția verde în Europa are implicații semnificative pentru viitorul agriculturii prin adoptarea practicilor agricole durabile și a tehnologiilor prietenoase cu mediul, astfel putând a fi redusă amprenta ecologică a agriculturii prin protejarea resurselor naturale cum sunt solul și apa. Promovarea agriculturii organice și practicile de gestionare a biodiversității îmbunătățesc sănătatea solului, contribuind astfel la asigurarea unei producții agricole durabile și la protejarea ecosistemelor agricole pe termen lung.
Guvern sau Opoziție? Indiferent de rolul jucat, membrii echipelor participante au oferit argumente puternice în încercarea lor de a convinge juriile și publicul că poziția lor este cea mai validă și potrivită. Discursurile tinerilor s-au remarcat prin conținutul solid, foarte bine întocmit, stil și o strategie convingătoare și plină de încredere. Stilul, conținutul și strategia au fost cele trei criterii esențiale ce au contribuit la formarea punctajului final. Pe tot parcursul competiției, juriile au urmărit capacitatea de organizare și încadrare în timpul alocat fiecărui vorbitor, reprezentant al Guvernului, respectiv al Opoziției, completată de întreaga expunere, limbajul folosit, conținutul ideatic, maniera de exprimare, susținerea relevantă și convingătoare a argumentelor, dezvoltarea acestora și strategia adoptată în vederea prezentării unui discurs din care să rezulte calitatea de buni oratori și, implicit, abilitatea de a persuada auditoriul, prin idei pertinent înlănțuite care să susțină cauza pentru care luptau.
Claritatea limbajului, corectitudinea și fluența exprimării, explicații însoțite cu exemple alături de componenta paraverbală și nonverbală, structura discursului au fost elementele care au dus la departajarea echipei câștigătoare.
Ambele activități, regizate și organizate de membrii centrului Europe Direct, conf. univ. dr. Luminița Drugă, conf. univ. dr. Nadia-Nicoleta Morărașu, conf. univ. dr. Brîndușa-Mariana Amălăncei și lector univ. dr. Raluca Galița au avut și sprijinul tehnic al doamnei prof. dr. Nicoleta Zărnescu, Debate Team Trainer și cel logistic, asigurat de studentele bursieri-media ai ED, Maria-Ionela Nour, Andreea Răchiteanu și Corina-Elena Răcilă.
Activitatea de jurizare a fost împlinită cu ajutorul cadrelor didactice din mediul preuniversitar băcăuan, oneștean și comăneștean (Smaranda Brăescu, Silvia Munteanu, Florin Vasilca, Ana-Maria Dudeci), reprezentanților ISJ Bacău (prof. Mirela Cojocaru) și al decanului Facultății de Litere, conf. univ. dr. Brîndușa-Mariana Amălăncei, președinta juriului.
Competiția a fost una strânsă și extrem de solicitantă pentru participanții  care au trecut, pe rând, dintr-o tabără în alta, fiind astfel nevoiți să își pună la încercare creativitatea, capacitatea de persuadare și  talentul oratoric și asta pentru a ajunge  în etapa finală din data de 9 mai. Astfel, după întreaga serie de dezbateri în lanț, a fost trasată linia de departajare și echipele concurente ale ultimei etape sunt:  echipa de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” formată din Bucur Bianca, Florea Iulia, Pașcu Teodor și echipa de la Colegiul Național „Ferdinand I” cu următoarea componență: Ivența Rareș, Doboș Yvonna și Bălan Arina. Tinerii s-au remarcat mai ales prin maniera de a-și expune și de a-și susține ideile pentru care au pledat, mai mult decât convingător.
Europe Direct Bacău felicită toate echipele participante la etapa semifinală a concursului de dezbateri „EU aleg Europa!”, a doua ediție și urează mult succes echipelor în finala care va avea loc pe 9 mai 2024, în care va fi dezbătută o altă moțiune și  care va fi găzduită de structura-gazdă a Europe Direct, Bacău, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău.
Studente: Andreea Răchiteanu, Maria-Ionela Nour, Corina-Elena Răcilă
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri