26 aprilie 2024
ActualitateConcurs de toacă și ie românească pe Dealul Cireșoaia

Concurs de toacă și ie românească pe Dealul Cireșoaia

În ziua de pomenire a Sfinților ierarhi Varlaam, mitropolitul Moldovei, și Ioan de la Râșca și Secu, episcopul Romanului, prăznuiți pe 30 august în Calendarul creștin ortodox, în Protopopiatul Onești a avut loc a șasea ediție a Concursului „Toacă și Ie moldovenească”. Concursul a fost organizat pe Platoul Eroilor de pe Dealul Cireșoaia, la Schitul „Sf. Cuvios Eftimie cel Mare”.

Peste 40 de copii din parohiile arondate protopopiatului, pe trei categorii de vârstă (7-9, 10-12 și 13-18 ani) au participat la acest concurs. La eveniment au fost prezenți și 50 de tineri însoțiți de voluntari care în această perioadă desfășoară diverse activități cultural-educative în programul „Tânărul oneștean” – ediția a III-a.



Ziua a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii la altarul de vară al schitului, când au fost pomeniți și eroii căzuți pe aceste meleaguri în Primul Război Mondial.

„Concursul – a declarat pentru Trinitas Tv protosinghelul Claudiu Panțiru, de la Schitul de pe dealul Cireșoaia – este o continuitate a tradițiilor românești. Trebuie să aducem tineretul nostru mai aproape de ceea ce este spiritual”.
Deliberările din concursul de toacă au ținut cont și de ținuta tradițională a participanților, care au venit costumați în frumoase costume populare, aidoma multora dintre cei prezenți. La final au fost oferite premii și diplome. Delegatul IPS Ioachim, arhimandritul Romanului și Bacăului, a fost preotul Daniel Marari, inspector eparhial la Sectorul cultural.

Ioan Bârgăoanu, protopop de Onești: „A fost un moment de bucurie, de simțire și de inimă românească, pentru că acest moment este pentru tinerii oneșteni și nu numai, un moment de vis pentru că se slujește lui Dumnezeu în biserică. Cei care au organizat acest concurs sunt Schitul Eftimie cel Mare, reprezentat de protosinghelul Claudiu Panțiru, de Parohia ortodoxă Poeni, prin părintele Daniel Pintilie, și de Parohia Sfinții Împărați, din Târgu Ocna, prin părintele Andrei Turcu. Acest eveniment devine, iată, tradițional pe această gură de Rai și pe acest Picior de Plai, unde îi pomenim și pe Eroii Neamului Românesc.”

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri