25 aprilie 2024
ActualitateA treia ediție a Expoziției-concurs de Ouă Încondeiate la Ghimeș-Făget

organizatorii deschid, cu acest prilej, și Atelierul Interactiv de Încondeiat Ouă

A treia ediție a Expoziției-concurs de Ouă Încondeiate la Ghimeș-Făget

Duminică, 25 martie, cu începere de la ora 10,00, la magazinul de produse locale Degustarium, din centrul comunei Ghimeș-Făget, are loc a treia ediție a Expoziției Concurs de Ouă Încondeiate, inițiată în urmă cu doi ani de omul de afaceri local Petru Pal.
Cei dornici de a dobândi deprinderile tehnice de încondeiat ouă sunt invitați să participe, de la ora 11,00, și la Atelierul interactiv de prezentare și inițiere în arta încondeierii ouălor.

„Fiecare vizitator înscris în atelier – spun organizatorii – va beneficia de un chit complet de încondeiere, pe durata atelierului, pentru a se putea iniția în frumoasa preocupare, sub vigilenta îndrumare a femeilor din Ghimeș-Făget ”.

Încondeiatul ouălor cu motive tradiționale locale în preajma Sărbătorilor Pascale reprezintă un obicei din strămoși, care s-a răspândit printre copiii, femeile și bunicuțele de pe Valea Ghimeșului. „Concursul – spune Damian Pal – ține seamă de o serie de reguli bine definite; orice persoană doritoare poate participa la concurs; fiecare concurent-expozant participă la concurs cu cinci ouă încondeiate, care să respecte rigorile de încondeiat cu motive tradiționale locale. Ouăle sunt așezate pe un suport din lemn, oferit de organizatori și vor fi numerotate pentru ca vizitatorii să poată vota setul de ouă favorit, fără să vadă numele concurentului”.

Expoziția-concurs oferă trei premii de popularitate, decise în urma voturilor vizitatorilor, și un premiu de autenticitate, acordat de juriul specializat pe etnografie. Câștigătorii vor beneficia de premii semnificative, oferite de compania Xilopal.



Iar regulamentul evenimentului este disponibil pe pagina Facebook.com/Degustarium Ghimes.

„Primele două ediții ale expoziției – a precizat Damian Pal – s-au bucurat de un succes neașteptat, datorită unui număr mare de participanți și vizitatori, motiv care a determinat organizatorii să se implice în continuare în angrenarea valorilor locale în promovarea și susținerea culturii tradiției, prin întărirea ideii de apartenență deoarece originalitatea, creativitatea și autenticitatea reprezintă nucleul integrității”.

„Din dorința de a păstra vie simbolistica mistică a sărbătorii, în care, oul roșu, simbol al umanității și Învierii lui Iisus Hristos devine motiv central în registrul tradiției spirituale și a simbolisticii, pentru a treia oară, consecutiv, la Ghimș-Făget, tradiția se întâlnește cu viața cotidiană”.
Petru Pal, inițiatorul Expoziției de Încondeiat Ouă

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri