Concert de primăvară

Concertul din această seară se deschide cu piesa Primăvara, compoziție a dirijorului Filarmonicii bacăuane, Valentin Doni.

Lucrările proprii ale lui Doni, membru al Uniunilor de creație din România și Moldova, orchestrațiile realizate la importante opus – uri din creația universală și cea românească – de ar fi să ne referim la reușita versiune a Sonatei a III-a în caracter popular românesc de George Enescu, ni-l recomandă ca pe un muzician complex, preocupat de aspectele creației, deopotrivă cu ale interpretării.Invitații săi sunt: violoncelista Clara Sofia Lupașcu, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național de Artă din Iași, câștigătoare a numeroase premii și a Trofeului Emanuel Elenescu, care va interpreta Fantezia pe un mic cântec rusesc de David Popper, lucrare orchestrată de Ciprian Ion și violonista Simina Croitoru, nume rezonant al generației tinere, și-a finalizat studiile în Germania, la Universitatea Franz Liszt din Weimar și a susținut recitaluri și concerte în Europa. Ea va cânta Tzigane de M. Ravel și Zigeunerweisen de Sarasate.

Concertul pentru două piane K 365 de Mozart va fi interpretat de Laura Beltrametti și Ennio Poggi, muzicieni care alcătuiesc, din 1991 Duo Bechstein. Acest ansamblu a fost creat tocmai pentru a-l celebra pe Mozart. Vineri, 12 mai, pe scena Ateneului vor evolua fagotiștii Mihai Mirea și Adam Siminiceanu, într-un Concert de Ch. L. Dietter, sub bagheta dirijorului german Karl – Ernst Eschborn, care va conduce orchestra băcăuană în pagini de Mendelssohn – Bartholdy și Franz Schubert. La ultimul concert, publicul l-a admirat la pupitru pe dirijorul american Robert Gutter.

Acesta a înnobilat de-a lungul anilor cu caracterul și arta sa orchestra și tinerii participanți la Cursurile Internaționale de Dirijat. Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Ozana Kalmuski ZareaAbonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"