19 mai 2024
ActualitateConcediul de odihnă neefectuat se reportează

Concediul de odihnă neefectuat se reportează

Angajații, care, din motive pe deplin justificate, nu pot să efectueze, integral sau parțial, concediul de odihnă până la sfârșitul anului în curs, vor beneficia de prelungirea perioadei de acordare a acestui drept. Potrivit noilor reglementări din Codul Muncii, la cererea salariatului în cauză, angajatorul este obligat să-i acorde zilele de concediu de odihnă neefectuate, într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care i se cuvenea acest drept.

Așadar, zilele rămase din 2020 pot fi efectuate până la 30 iunie 2022. De asemenea, salariații care mai au de luat zile de concediu din 2019 vor avea dreptul să beneficieze de acestea până la 30 iunie 2021. Amintim că toți salariații au dreptul, în fiecare an, la un concediu minim de 20 zile lucrătoare, durata putând fi mai mare, dacă există un acord în acest sens între angajator și ei. Compensarea în bani a zilelor neefectuate nu se face decât în cazul în care salariatul pleacă de la angajator.

Trebuie reținut, însă, că șomajul tehnic, dar și orice altă perioadă în care nu se prestează efectiv activitate afectează concediul de odihnă. Prin urmare, și zilele libere plătite acordate părinților în timpul pandemiei, din cauza închiderii școlilor, conduc la diminuarea concediului. Totuși, există și excepții, când anumite perioade nelucrate nu afectează concediul de odihnă. Este vorba despre concediul medical (incapacitate temporară de muncă), de maternitate, de risc maternal, precum și de cel pentru îngrijirea copilului bolnav. Toate acestea, conform Codului Muncii, sunt considerate perioade de activitate prestată.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri