Primăria Bacău
Primăria Bacău

În contextul informațiilor false diseminate în spațiul public de consilierul local C. Ghingheș, îndeosebi prin intermediul rețelelor sociale, aducem la cunoștința opiniei publice următoarele:

1. În cadrul Primăriei Bacău funcționează, potrivit dispozițiilor legale în vigoare, Comisia de avizare a manifestațiilor publice, constituită conform Legii nr. 60/1991 și Legii nr. 31/2004.
Din Comisie fac parte reprezentanți ai Primăriei, precum și ai instituțiilor de asigurare a ordinii publice pe raza teritorial-administrativă a Mun. Bacău (Poliția Locală, Jandarmeria, Poliția Municipiului).
Nu primarul decide cu privire la avizarea sau neavizarea unui eveniment public în oraș, ci Comisia de specialitate din cadrul UAT Mun. Bacău.
Conform Procesului Verbal nr. 69/24.05.2019, Comisia sus-menționată NU a avizat favorabil desfășurarea unei adunări publice sub forma unei plimbări a bicicliștilor, sub egida „Pedalez și votez”, din motive ce contravin Legii nr. 33/2007, art. 35, alin. 1 și art. 53, lit. „t”.

2. În conformitate cu temeiurile legale sus-indicate, „Campania electorală începe cu 30 de zile înainte de ziua de referință și se încheie în dimineața zilei de sâmbătă care precedă zilei de referință, la ora 7.00” și constituite contravenție „continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia (n.n. – a campaniei electorale)”.

3. În mod fals, consilierul C. Ghingheș invocă în ieșirile sale publice sprijinul Biroului de Informare a Parlamentului European în România, fără ca în cadrul Comisiei sus-menționate să fi prezentat un înscris din care să reiasă ipoteticul sprijin al Biroului amintit.

4. Facem precizarea că C. Ghingheș este consilier local în cadrul CL Bacău, poziție politică din care și-a manifestat în repetate rânduri opțiunile politice privitoare la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, dată la care consilierul local ar fi dorit să organizeze evenimentul cu conținut electoral amintit anterior (fapt ce contravine prevederilor legale inechivoce expuse mai sus).

5. Menționăm, de asemenea, că în România există persoane publice care au primit condamnări penale definitive în contextul nerespectării legislației electorale și a continuării propagandei electorale după data de încheiere a campaniei, prin lansarea de îndemnuri mobilizatoare la vot. Pe această cale, dorim să preîntâmpinăm orice posibilă alunecare de la prevederile legale în vigoare, cu consecințe dintre cele mai negative pentru cei implicați (avizatori/participanți).

6. Centrul Municipiului Bacău este închis circulației auto, pe parcursul week-end-ului, doar pentru desfășurarea de activități recreative, culturale și artistice, nu pentru evenimente electorale care ar putea perturba ordinea publică în chiar ziua votului. Considerăm că, din considerație pentru băcăuani, caracterul recreativ și artistic al activităților desfășurate atunci când centrul orașului este închis trebuie respectat întocmai.

7. Primarul Municipiului Bacău apreciază că băcăuanii trebuie să iasă la vot și sunt liberi să voteze după cum le dictează conștiința. Pentru exercitarea acestui drept constituțional nu este nevoie ca ei să pedaleze pentru imaginea consilierului C. Ghingheș. Votul se exercită în cabina de vot, nu pe bicicletă așa cum încearcă să ne convingă, din pure rațiuni de imagine, consilierul C. Ghingheș.

SERVICIUL CABINET PRIMAR